O galaxie ''inel de foc'' străveche, descoperită cu ajutorul Telescopului Hubble VIDEO

Publicat: Joi, 28 Mai 2020 13:35 // Actualizat: Joi, 28 Mai 2020 13:35 // Sursa: romaniatv.net

Galaxiile din perioada de tinereţe a Universului erau foarte active şi produceau noi stele cu o frecvenţă foarte mare. R5519 nu face excepţie, conform cercetătorilor.

Astronomii au obţinut imagini ale unei galaxii străvechi, cu vârsta de 11 miliarde de ani, o galaxie inelară fierbinte şi foarte activă, cu ajutorul datelor adunate de Observatorul W.M. Keck din Hawaii şi de Telescopul Spaţial Hubble, conform unui studiu despre descoperire publicat la 25 mai în Nature Astronomy, transmite Space.com.

Galaxia, denumită R5519, este formată dintr-un inel plat de stele, cu o uriaşă gaură în mijloc, ce a rezultat, cred astronomii, în urma coliziunii cu o altă formaţiune galactică. Astfel de galaxii, cunoscute drept "galaxii inel colizional", se nasc rareori în Universul matur. Este pentru prima oară când astronomii au descoperit o astfel de galaxie atât de veche şi de îndepărtată - aflată la 11 miliarde de ani lumină de Soare, lumina ei abia acum ajungând la Pământ.

Coliziunea galaxiilor ar fi putut stimula formarea sistemului nostru solar 

"Produce stele cu o rată de 50 de ori mai ridicată decât Calea Lactee" a susţinut Tiantian Yuan, astronom la Universitatea Tehnologică Swinburne din Australia şi coordonatoare a echipei care a descoperit această galaxie. "Cea mai mare parte a acestei activităţi se produce în inelul său, care este un veritabil inel de foc", a adăugat ea.

Majoritatea galaxiilor de formă inelară din Univers se formează în urma unor colosale procese interne şi doar aproximativ 1 din 1.000 de astfel de structuri se formează în urma unor coliziuni. Conform studiului, forma galaxiei R5519 pare a fi rezultatul unei coliziuni cu un alt obiect, probabil o altă galaxie. 

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
cal;ea Lactee galaxie telescop Hubble
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8418
RON
11 Jul
noapte 15 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H