O locomotivă a deraiat în judeţul Vâlcea, trafic blocat după ce un rezervor s-a spart

Traficul feroviar este blocat pe ruta Băbeni-Alunu după ce o locomotivă a deraiat. Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a solicitat verificări şi măsuri rapide din partea CFR Călători, în urma accidentului produs în Gara Galaţi.

28 mart. 2023, 11:28
O locomotivă a deraiat în judeţul Vâlcea, trafic blocat după ce un rezervor s-a spart

Tren deraiat şi la Vâlcea. „La data de 28 martie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Transporturi Feroviare Vâlcea au fost sesizați cu privire la faptul că, pe ruta Băbeni-Alunu, la km 22+020 de metrii, o locomotivă aflată în urma unui tren de marfă, compus din 25 de vagoane, încărcate cu cărbune,  a deraiat de la o osie”, informează Biroul Județean Poliție Transporturi Feroviare Vâlcea.

La fața locului s-au deplasat polițiștii care au stabilit că cele sesizate se confirmă, fiind  constatate doar pagube materiale. În continuare, polițiștii efectuează cercetări pentru stabilirea cauzelor producerii evenimentului feroviar.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declaratâ, luni, că locomotiva care a cauzat accidentul de sâmbătă seara de la Galaţi, în urma căruia o angajată a CFR a murit, iar alte trei persoane au fost rănite, ieşise din depoul Ploieşti în dimineaţa zilei respective, precizând că, dacă s-au făcut lucrări neconforme, dacă s-au înlocuit piese care trebuiau să fie noi cu altele vechi, cei care şi-au asumat aceste lucruri să răspundă.

“În acest moment este în desfăşurare o anchetă care are diverse componente. Ar părea cel puţin ciudat din partea mea să mă pronunţ înaintea rezultatelor acestei anchete. Dar pot să vă dau un lucru, cred eu, în premieră, sau să vă spun. Locomotiva care a cauzat accidentul de sâmbătă seara, deci, în seara datei de 25 martie, a ieşit din revizie tehnică, din depoul Ploieşti în dimineaţa acelei zile. Am actele, raportul din acest punct de vedere, în dimineaţa acelei zile, această locomotivă a ieşit din revizie tehnică programată din timp, de la depoul Ploieşti. A făcut o cursă de la Ploieşti la Galaţi. În 25 dimineaţa a ieşit din depoul Ploieşti după revizie tehnică”, a declarat Sorin Grindeanu, luni, într-o conferinţă de presă.

El a menţionat că rapoartele în urma accidentelor feroviare de la Teleorman şi de la Galaţi vor fi făcute publice.

“Când toate aspectele legate de anchetă, toate, inclusiv acesta, ceea ce v-am spus mai devreme mi se pare o informaţie extrem de importantă şi sigur va fi luată în calcul de către anchetatori. Toate aceste rapoarte, fie că vorbim de Teleorman, fie că vorbim de Galaţi, vor fi publice şi vor fi prezentate. Dar înainte de aceste încheieri de rapoarte nu cred că e normal să-mi spun o părere personală nebazată până la urmă şi nefiind specialist”, a mai transmis ministrul Transporturilor. El a mai precizat câte locomotive şi vagoane funcţionale are CFR Călători.

Tren plin cu pasageri, spulberat de o locomotivă la Galați. O femeie de 53 de ani, conductorul trenului, a murit la spital

“Au locomotive în jur de 1.100 de toate tipurile, că sunt diesel, că sunt electrice, că sunt automotoare, 1080 şi ceva. Vagoane, peste 2.100 în uz în acest moment. Deci în folosinţă CFR Călători are cam 40% din din locomotive, deci undeva în jur de 400 şi ceva şi tot cam atâtea vagoane, deci tot cam 40%, vreo 900 şi ceva. Faptul că nu s-a investit timp de zeci de ani în CFR, fie că vorbim de achiziţie de trenuri noi. Şi a existat această subfinanţare. Faptul că nu au existat sume care să acopere nevoile din zona CFR ne-au dus într-o situaţie nefericită. Şi asta este consecinţa zecilor de ani de subfinanţare. Ce pot să vă spun, în schimb, este că, spre deosebire de 2021, de exemplu, bugetul pe reparaţii la CFR Călători previzionat este cu aproape 50 la sută mai mare faţă de 2021. Insuficient şi acesta. Tocmai de aceea am insistat pe parcursul anului 2022 să reparăm o greşeală pe care au făcut-o alţii care nu au trecut CFR Călători în zona eligibilă în PNRR pentru reparaţiI. Şi am făcut aceste modificări. Iar aici vor veni din zona de PNrR pe reparaţii de locomotivă şi vagoane, peste 200 de milioane, dacă reţin bine suma exactă, 210 milioane de euro, cu posibilitate de creştere a acestei sume cu până la 350 de milioane”, a explicat Grindeanu.

El a mai fost întrebat în legătură cu afirmaţiile sindicaliştilor care spun că se mută piese de la o locomotivă la alta dacă această situaţie s-ar fi putut întâmpla şi în cazul locomotivei care a provocat accidentul de la Galaţi.

“Orice lucrare are la final recepţia. Acea recepţie este semnată nu de către ministru, cei care sunt responsabili. Dacă s-au făcut lucrări neconforme, dacă s-au înlocuit piese care trebuiau să fie noi cu altele vechi, acest lucru nefiind conform, cei care şi-au asumat aceste lucruri trebuie să răspundă.

VIDEO Un tren de marfă care transporta substanţe periculoase a deraiat
Aici nu îmi cereţi să fiu şi încărcător-descărcător şi recepţioner de asemenea lucrări. Dacă voi vedea că aceste proceduri legale au fost încălcate, voi lua fără nicio ezitare decizii. Aşa ceva nu poate fi acceptat”, a mai afirmat Sorin Grindeanu.

Un accident feroviar a avut loc, sâmbătă seara, în Gara CFR Galaţi, iar o persoană a murit şi trei au fost rănite. Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a solicitat verificări şi măsuri rapide din partea CFR Călători, în urma accidentului produs în Gara Galaţi. El a adăugat că a cerut şi reexaminarea tuturor mecanicilor de locomotivă, începând cu luna aprilie.