RABLA 2016: O mașină nouă din cinci ar putea fi cumpărată prin programul „Rabla”

RABLA 2016: Una din cinci maşini vândute în România ar putea fi achiziționată prin Programul 'Rabla', pentru că pe segmentul mașinilor electrice vânzările nu au cum să explodeze, chiar dacă subvențiile anunțate sunt importante, potrivit specialiștilor din piața de profil.

RomaniaTV.net
28 apr. 2016, 10:39
RABLA 2016: O mașină nouă din cinci ar putea fi cumpărată prin programul „Rabla”

‘Programul ‘Rabla’ va fi prezent și anul acesta, însă va începe destul de târziu, în luna mai putând fi făcute primele achiziții, conform Agerpres.

Pe plan local, un retailer a anunțat că va crea o rețea de încărcare pentru mașinile electrice în magazinele sale, însă în România s-au înmatriculat sub 50 de mașini 100% electrice, anul trecut. Chiar dacă anul acesta se vor aplica subvenții și va exista o variantă specială de ‘Rabla’ pentru cei care vor să cumpere mașini electrice, vânzările nu au cum să explodeze, fiindcă prețurile acestor mașini rămân ridicate, iar autonomia rămâne scăzută’, notează reprezentanții platformei online de anunțuri auto.

Valoarea totală a programului în acest an este de 220 de milioane lei, din care 75 de milioane de lei vor fi alocate extensiei „Rabla Plus”, prin care românii pot cumpăra mașini electrice 100%.

Pentru acest an, programul clasic „Rabla” va avea un buget de 145 de milioane de lei, iar valoarea tichetului va fi tot de 6.500 de lei, ca și în anul anterior. În program sunt admise la casare mașinile mai vechi de 8 ani. La fel ca și în 2016, vor exista eco-bonusuri, respectiv de 750 lei la achiziționarea unui autovehicul nou al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km, în regim de funcționare mixt, dar și pentru automobilele hibrid, astfel încât cumpărătorii vor putea intra în posesia a maximum 9.000 de lei.

Pe de altă parte însă, în cazul programului „Rabla Plus” va exista, pe de o parte, o primă de 5.000 de lei acordată celor care vor să cumpere un automobil nou hibrid, iar, pe de altă parte, de 20.000 de lei pentru o mașină 100% electrică.

Ceea ce este nou e că persoanele care vor să aplice la „Rabla Plus” nu sunt obligate să caseze o mașină veche. Dacă, însă, cei care vor casa o mașină veche au în plan achiziționarea unei mașini electrice, pot intra în posesia unui tichet valoric de 6.000 de euro.

În cadrul programului „Rabla Plus” va exista și componenta de finanțare a infrastructurii electrice, dar la acest moment se lucrează la Ghidul de finanțare.