O manifestaţie împotriva AUSTERITĂŢII perturbă centrul Bruxelles-ului înaintea summitului UE

Circulaţia în centrul Bruxelles-ului era îngreunată joi dimineaţa, din cauza blocării mai multor intersecţii de către manifestanţi care protestau faţă de politicile de austeritate, înaintea summitului şefilor de stat şi de guverne din Uniunea Europeană (UE).

RomaniaTV.net
19 dec. 2013, 12:45
O manifestaţie împotriva AUSTERITĂŢII perturbă centrul Bruxelles-ului înaintea summitului UE

Circulaţia era perturbată joi dimineaţa la Bruxelles, în zona cartierului „european”, unde urmează să se deschidă summitul, la ora locală 15.00 (16.00, ora României), la sediul Consiliului European, a contatat un jurnalist AFP. Poliţia a securizat principalele căi de acces în clădire.

Manifestanţii, care afirmau că sunt câteva mii, au decis să blocheze „cinci intersecţii strategice” din centrul oraşului, cu ajutorul unor tractoare.

Ei răspund astfel unui apel lansat de către „alianţa D19-20”, creată de către aproximativ 50 de organizaţii „cetăţeneşti şi sindicale”, în mare parte belgiene. Acestea din urmă denunţă Tratatul de stabilitate, coordonare şi guvernanţă (TSCG) sau Tratatul bugetar european care a fost, în opinia lor, negociat în secret şi fără acordul oamenilor. Ei protestează totodată faţă de Acordul de liber-schimb UE-Statele Unite, în curs de negociere.

„Într-o largă alianţă a sindicatelor, muncitorilor, tinerilor, consumatorilor, feministelor, ţăranilor, am constatat că acest summit european este ilegitim. El se află în serviciul băncilor, multinaţionalelor şi (industriei) armamentului. Nu este ceea ce vrem noi”, a declarat unul dintre organizatori, Felipe Vankeirsbilck, secretarul general al sindicatului CNE, pentru postul de radio RTL Bel.

Liderii UE, care urmează să se reunească până vineri la prânz, vor discuta despre aprofundarea uniunii politice şi monetare, dar şi despre Apărare.