O monedă istorică dispare! Mai exact, este vorba despre monedele de un cent, care nu vor mai fi produse în Statele Unite ale Americii începând de anul viitor, potrivit Departamentului Trezoreriei. Astfel monedele cunoscute sub numele de „penny” vor deveni istorică.
Recent, Donald Trump i-a cerut secretarului Trezoreriei, Scot Bessent, în luna februarie, să oprească baterea monedelor, etichetându-le drept „risipitoare”. Penny-ul a fost una dintre primele monede emise de Monetăria SUA, intrând în circulaţie în 1793. Potrivit Trezoreriei, în ultimii 10 ani costul de producţie al unei monede a crescut de la 1,3 cenţi la 3,69 cenţi.
Producția acestei monede nu mai era rentabilă pentru economia Statelor Unite ale Americii. Monetăria estimează că oprirea producției va aduce o economie imediată în valoare de 56 de milioane de dolari.
Specialiștii în economie au contestat eliminarea acestei monede, susținând că ajută la menținerea unor prețuri mai mici și contribuie la strângerea de fonduri pentru organizații caritabile.
Însă, Donald Trump anunțase încă din luna februarie că dorește să renunțe la această monedă:
„De mult prea mult timp, Statele Unite au bătut monedă de un penny care ne costă literalmente mai mult de 2 cenți.
Este atât de risipitor! L-am instruit pe secretarul meu de la Trezoreria SUA să nu mai producă monede noi de un penny. Să eliminăm risipa din bugetul marii noastre națiuni, chiar dacă este vorba de câte un penny pe rând”, a declarat liderul de la Casa Albă.
Penny-ul a fost bătut pentru prima dată în 1793, iar designul său original înfățișa o femeie cu părul vâlvoi, reprezentând libertatea. Fostul președinte Abraham Lincoln a fost reprezentat pentru prima dată pe monedă în 1909, pentru a marca 100 de ani de la nașterea sa.
De-a lungul anilor, dimensiunea și compoziția monedei s-au schimbat, trecând de la cupru pur la un amestec de cupru-zinc, notează Newsweek.