O nouă afacere a austriecilor în România. Investiție de 400 de milioane de euro

Austriecii continuă investițiile masive în țara noastră. 400 de milioane de euro va direcționa compania Syn Trac, într-o fabrică din comuna arădeană Ghioroc. 

21 feb. 2023, 15:07
O nouă afacere a austriecilor în România. Investiție de 400 de milioane de euro

Afacerea va crea 600 de locuri de muncă, promit austriecii. Investiția a fost anunțată inițial în primăvara lui 2022. La acea vreme, șefii companiei susțineau că primul tractor va ieși de pe linia de fabricație în octombrie 2023. Totuși, lucrările la halele de asamblare ar urma să înceapă abia în 2023.

„Compania Syn Trac a reuşit între timp să înfiinţeze firma din România şi ne-a transmis că lucrează în prezent la documentaţiile care vor fi depuse la noi pentru a putea emite autorizaţia de construire.

Iniţial se spera că lucrările efective vor începe în această primăvară, dar mai este necesar timp pentru finalizarea tuturor documentaţiilor.

Sperăm ca anul acesta să înceapă lucrările, aşa cum au promis investitorii, pentru că această investiţie ar aduce dezvoltare nu doar comunei noastre, ci şi judeţului”, a declarat marţi, pentru AGERPRES, primarul comunei Ghioroc, Corneliu Popi-Morodan.

 

Ce presupune investiția austriecilor

 

Edilul a spus că fabrica va funcţiona într-un parc industrial care este în curs de dezvoltare în Ghioroc, unde au fost anunţate alte trei investiţii străine.

„Vor mai exista un depozit regional de medicamente, care este în faza cea mai avansată de implementare, o fabrică de conserve şi un service pentru vehicule de transport marfă. Parcul industrial va avea aproximativ 15 hectare”, a mai declarat primarul Popi-Morodan.

În viitoarea fabrică se vor asambla anual circa 400 de tractoare, care vor fi vândute în special în Europa de Est. Aceeaşi companie produce în Austria tot în jur de 400 de tractoare pe an, cu un număr de 85 de angajaţi, în condiţiile în care fabrica de acolo este una robotizată.

Patronul Syn Trac, Stefan Putz, declarase, în aceeaşi conferinţă de presă, că modelul de tractor care va fi asamblat la Ghioroc poate atinge viteza de 110 kilometri pe oră și are capacităţi unice de lucru, respectiv tehnologii brevetate.