O nouă amendă pentru șoferii care nu respectă această lege. Pedepsele bănești sunt cuprinse între 20.000 și 50.000 de lei

O nouă amendă a fost introdusă pentru șoferii care nu respectă această lege drastică. Transportatorii de mărfuri pot primi o pedeapsă financiară cuprinsă între 20.000 și 50.000 de lei, deloc puțini bani pentru infracțiunea comisă.
Alina Costache
21 sept. 2023, 12:53
O nouă amendă pentru șoferii care nu respectă această lege. Pedepsele bănești sunt cuprinse între 20.000 și 50.000 de lei
O nouă amendă pentru șoferii care nu respectă această lege. Pedepsele bănești sunt cuprinse între 20.000 și 50.000 de lei

Amendă usturătoare pentru șoferii care nu vor respecta noul sistem e-Sigiliu, asemănător deja funcționalului sistem e-Transport. Autoritățile vor să introducă acest sistem pentru a urmări mai sigur trasabilitatea transporturilor rutiere de bunuri, potrivit unui proiect de lege apărut recent în dezbatere, ce este pregătit de Guvern pentru asumarea în Parlament. Instrumentul va fi folosit pentru a preveni evaziunea fiscală.

Citește și: Ce nu ar trebui să ai în mașină sub nicio formă! Obiectul care îți poate aduce o amendă usturătoare

Amendă de proporții pentru transportatorii evazioniști de mărfuri

Sistemul e-Sigiliu urmează să funcționeze în paralel cu sistemul e-Transport, potrivit proiectului de lege pregătit de Guvernul României. Diferența majoră între cele două sisteme este că e-Sigiliu va monitoriza deplasarea bunurilor pe căile rutiere și posibilele puncte în care ar putea fi vândute la negru în țară. Mai exact, bunurile care ar trebui doar să tranziteze țara noastră sunt oprite și vândute pe traseu, la negru. e-Transport vizează doar transporturile de bunuri riscante din punct de vedere fiscal, iar responsabilitatea cade, de obicei, pe furnizor sau pe client. În cazul e-Sigiliu, responsabilitatea o să fie 100% a șoferilor transportatorilor.

„În vederea asigurării respectării trasabilității transporturilor rutiere de bunuri pe teritoriul României se instituie Sistemul național RO e-Sigiliu. Sistemul național RO e-Sigiliu este un sistem bazat pe utilizarea unor dispozitive electronice și a unei aplicații informatice care permite autorităţilor competente determinarea potenţialelor puncte de deturnare a transporturilor rutiere de bunuri, indiferent dacă acestea sunt aflate în tranzit sau au ca destinație finală un operator economic de pe teritoriul național”, prevede propunerea legislativă.

e-Sigiliu va fi gestionat și folosit de către Agenția Națională de Administrare Fiscală și de către Autoritatea Vamală Română. Aplicarea sigiliilor inteligente și monitorizarea transporturilor va fi făcută, astfel, de personalul celor două instituții, în baza analizei de risc. Nu se specifică în proiectul de lege dacă autoritățile ținti doar anumite produse, ci reiese că orice fel de produs va putea fi monitorizat, dacă se consideră că există riscuri de evaziune, potrivit avocatnet.ro.

„Aplicarea sigiliilor inteligente și monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri pe teritoriul național se realizează de către Agenția Națională de Administrare Fiscală și Autoritatea Vamală Română în baza unei analize de risc. Procedura privind stabilirea criteriilor de risc, aplicarea sigiliilor inteligente și monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri sunt stabilite prin ordin comun elaborat în termen de 60 zile de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României”, se mai arată în act.

Atunci când se aplică sigilii, șoferii vehiculelor de transport vor avea responsabilitatea de a asigura integritatea lor. În caz contrar, aceștia vor risca amenzi drastice, cuprinse între 20.000 și 50.000 de lei.

Citește și: Ce se întâmplă dacă nu plăteşti o amendă: Riscurile la care te expui şi în ce situație poți ajunge la închisoare

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Care este suprafața reală a Bucureștiului? Capitala nu este cel mai mare oraș din țară
Capital.ro
Călin Georgescu, conducătorul din umbră al României! Planul nu mai poate fi oprit
Playtech.ro
Cum conduci o mașină diesel ca să consumi mai puțin. Regula pe care puțini o respectă
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Elena Lasconi, lovitură pentru Nicușor Dan. A scos dovezile
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXĂ pentru șoferi în România. Se achită lunar 60 de lei către Primărie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Când intră pensia pe card în mai 2025. Ce trebuie să știe cei cinci milioane de pensionari
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ce-a înțeles BBC din scandalul Georgescu. Restul lumii încă așteaptă traducerea…