O nouă categorie de salariaţi se poate pensiona mai repede. Măsura intră în vigoare din 10 aprilie. Anunţul Casei Naţionale de Pensii

O nouă categorie de salariaţi poate ieşi mai devreme la pensie, potrivit Legii 74/2022, care va intra în vigoare începând cu data de 10 aprilie.

09 apr. 2022, 12:29
O nouă categorie de salariaţi se poate pensiona mai repede. Măsura intră în vigoare din 10 aprilie. Anunţul Casei Naţionale de Pensii

O nouă categorie de salariaţi se poate pensiona mai repede. Legea 74/2022, care se va aplica începând cu data de 10 aprilie, prevede că toţi cei care au lucrat în grupa I şi/sau a II-a de muncă în termocentralele pe bază de cărbune, dar şi în unităţile de extracţie a cărbunelui, se pot pensiona mai repede.

De asemenea, li se vor recunoaşte grupele de muncă celor care au desfăşurat activităţi de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând şi unităţile de extracţie a cărbunelui, pentru personalul implicat direct şi nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui.

Citeste si Vești excelente pentru români. Pensiile și salariile s-ar putea mări din această toamnă!

O nouă categorie de salariaţi se poate pensiona mai repede

Casa Naţională de Pensii precizează că „adeverinţele care fac obiectul Legii nr. 74/2022 se eliberează doar în situaţia persoanelor pentru care angajatorii au întreprins toate măsurile legale în vigoare până la data de 01.04.2001, privind încadrarea în grupe superioare de muncă”.

De prevederile noii legi beneficiază atât cei care sunt încă salariaţi, chiar dacă nu mai lucrează într-o termocentrală pe bază de cărbune sau în extracţia de cărbune, dar şi cei care au lucrat în domeniu şi deja s-au pensionat. În cazul celor din urmă, drepturile de pensie recalculate se vor acorda începând cu luna următoare celei în care a fost depusă solicitarea. Dacă, în urma recalculării, va reieşi o pensie mai mică decât cea cuvenită anterior, se va păstra valoarea mai avantajoasă.

Model 1 by Oana Anghel on Scribd

Model 2 by Oana Anghel on Scribd

Citeste si Pensii 2022. Schimbare majoră pentru 5 milioane de pensionari, ce se întâmplă cu taloanele