O nouă epocă de gheață, amânată de emisiile de carbon ale oamenilor

Oamenii de știință de la Universitatea Cambridge spun că o nouă Epocă de Gheață ar trebui să înceapă peste 1.500 de ani, însă, din cauza emisiilor de carbon ale oamenilor, aceasta ar putea fi amânată.

RomaniaTV.net
09 ian. 2012, 18:23
O nouă epocă de gheață, amânată de emisiile de carbon ale oamenilor

Nivelul de dioxid de carbon din atmosferă ar putea, de fapt, să ne protejeze împotriva unei noi epoci de gheață care ar aduce ghețarii în mare parte din Europa și din America de Nord.

Cercetătorii recunosc că am trăi mai bine într-o lume mai caldă, dar avertizează să nu înțelegem prost.

Într-o lucrare publicată în revista Nature Geoscience, paleoclimatologul Luke Skinner de la Universitatea Cambridge spune că chiar dacă nu am mai emite CO2 începând de astăzi, nivelul va rămâne mare pentru următorii 1.000 de ani, iar căldura înmagazinată va amâna sosirea epocii de gheață. Clima s-ar putea răci, dar nu atât de drastic.

Nivelul actual de CO2 este de 390 de părți pe milion. Cercetătorii cred că nivelul trebuie să scadă până la 240 de părți pe milion pentru ca epoca de gheață să mai aibă loc.

”Este o discuție filozofică interesantă- ne-ar fi mai bine într-o lume mai caldă sau într-una înghețată?”, spune dr. Skinner.

Ultima epocă de gheață a avut loc în urmă cu 11.500 de ani, iar cercetătorii încearcă să afle acum când va avea loc următoarea. Ciclul este dictat de mici variații în orbita Pământului în jurul soarelui.

Epocile de gheață sunt marcate de extinderea ghețarilor peste continente. În momentul maxim al ultimei epoci de gheață, zone imense din Europa, Asia și din America de Nord au fost acoperite de gheață.

”Nu trebuie să înțelegem ,însă, greșit, întrucât noi nu o să ne menținem actualul climat cald, ci el se va încălzi și mai mult, iar adăugarea dioxidului de carbon unui climat cald este diferit de adăugare la un climat rece”, atenționează cercetătorul.