O nouă explozie, urmată de incendiu violent, la Constanţa. Imagini teribile de la locul dezastrului UPDATE

După tragedia de vineri, de la Petromidia, o nouă explozie, urmată de incendiu s-a produs sâmbătă, în incinta unei fabrici.

03 iul. 2021, 16:38

UPDATE. Prefectul Constanţei, Silviu Coşa, a declarat sâmbătă, referitor la incendiul de la fabrica de BCA, că a existat iniţial o explozie într-o magazie unde erau câteva zeci de tone de pastă de aluminiu, flăcările ajungând apoi într-o zonă unde erau depozitate role de carton bituminat. Coşa a menţionat că incendiul a fost localizat, iar în prezent se intervine pentru îndepărtarea oricărui risc ar mai putea exista.

În jurul orei 15,56 s-a primit un apel la ISU privind o deflagraţie în zona Celco, zona industrială a Constanţei. Echipajele au răspuns, în nouă minute a ajuns prima maşină, în total au fost zece autospeciale, două autoscări, trei echipaje SMURD, patru ambulanţe. Din fericire nu a existat nicio victimă. Vorbim de o magazie care era exterioară secţiei de lucru, o magazie în care era pulbere sau pastă de aluminiu. Zece tone sau 30 de tone după o primă declaraţie. Rămân specialiştii şi echipajul de la Arme şi Explozibili care a venit de la Poliţia Judeţeană să determine exact ce s-a întâmplat. Incendiul a fost localizat de mai bine de o oră, în momentul de faţă se caută să se îndepărteze orice risc ar mai putea exista, având în vedere produsele care sunt depozitate„, a afirmat prefectul.

Referitor la emisiile de noxe, Silviu Coşa a spus că nu au fost determinate creşteri substanţiale, astfel încât să existe vreun pericol pentru populaţie. „În ceea ce priveşte emisiiile, fiind vară, a doua parte a zilei, briza influenţa curenţii de aer, aceştia se deplasau, cum era şi vizibil norul de fum, înspre Nord – Nord-Vest. Ulterior a venit şi ploaia care, conform datelor primite de specialiştii de la Meteorologie de la Bucureşti, nu a făcut altceva decât să disperseze eventualele emisii toxice. Sunt înăuntru şi specialişti ai Gărzii de Mediu şi ai Agenţiei de Mediu cu aparatele mobile pe care le au la dispoziţie, nu au determinat creşteri substanţiale ale noxelor, astfel încât să putem aprecia că există cel mai mic pericol pentru populaţie„, a mai spus prefectul.

Referitor la cauza izbucnirii incendiului, el a declarat că a s-a produs o explozie în zona unde era pastă de aluminiu. „Este vorba de acea pastă sau pulbere de aluminiu, care din motive pe care nu le cunoaştem, rămâne ca specialiştii să vadă despre ce e vorba, a explodat şi, ulterior, flăcările şi scânteile au ajuns la o zona în care erau depozitate role de carton bitumat. Acelea de fapt au ars. (…) Exploziile s-au auzit de la aluminiu. În momentul de faţă se acoperă cu nisip zona în care a fost aluminiul şi se încearcă îndepărtarea şi izolarea oricărui potenţial pericol datorat substanţelor care sunt depozitate în platforma respectivă„, a declarat prefectul Constanţei.

ŞTIREA INIŢIALĂ. Militarii ISU Dobrogea au fost solicitați sâmbătă să intervină în Constanța, la fosta fabrică de bere de pe strada Industrială nr 7, la cap de linie 102, acolo unde a avut loc o altă explozie urmată de incendiu. Cel care a sunat la 112 a spus că s-au auzit trei explozii, potrivit ct100.ro.

La fața locului acționează două autospeciale de stingere Palas și Port, un echipaj SMURD și trei echipaje SAJ.

Polițiștii și jandarmii au înconjurat perimetrul deoarece este încă pericol de explozie.

Citeşte şi Cine este bărbatul care a murit în explozia de la Rafinăria Petromidia. Avea 32 de ani

Vineri, un incendiul violent, urmat de explozie, a izbucnit la Midia Năvodari. Focul și fumul puternic au putut fi observate și de pe plaja din Mamaia, dar și din localitățile din împrejurimi, precum Corbu. Explozia a avut loc la parcul de rezervoare al Rompetrol Midia Năvodari. Explozia a avut loc la o instalație de la rafinărie, cea de Hidrofinare Petrol – Motorină. Un compresor de gaze a luat foc și a urmat incendiul.

Norul de după explozie, oamenii au primit mesaje prin Ro Alert:

Incendiu la Constanţa

Citeşte şi Ministrul Energiei reacţionează după explozia de la Petromidia Năvodari. „Deocamdată nu cred că vom avea probleme cu stocurile de carburanţi”

“Din păcate, la instalaţia de hidrofinare benzină, în jurul orei 12.30, apărut un incendiu. Flacăra, suflul propagat a generat încă trei focare. Din nefericire, unul dintre colegi, care opera în zonă a fost prins de suflul acestei explozii. În timpul intervenţiilor s-au făcut eforturi disperate de a-l găsi, au intrat echipaţi cu echipamente speciale de protecţie împotriva focului. Într-un final am reuşit să îl găsim, din păcate nu s-a mai putut face nimic. (…) A fost afară pe o platformă în care sunt diverse echipamente industriale. Pe platformă în momentul respectiv erau cinci persoane, în zonă. Toate cele cinci au fost rănite, doi mai uşor, unul mediu şi unul sever”, a explicat directorul companiei.