O nouă formă de învăţământ în România. Sunt vizaţi absolvenţii de liceu care nu iau Bac-ul. Sorin Cîmpeanu explică cum vor funcţiona colegiile universitare

Noul proiect “România Educată”, care va fi aprobat de Guvern săptămâna viitoare, prevede o nouă formă de învăţământ pentru elevii care au picat sau nu au susţinut examenul de Bacalaureat. Este vorba despre colegiile universitare care vor funcţiona în paralele cu şcolile postlicealele.

07 iul. 2021, 13:13
O nouă formă de învăţământ în România. Sunt vizaţi absolvenţii de liceu care nu iau Bac-ul. Sorin Cîmpeanu explică cum vor funcţiona colegiile universitare

O nouă formă de învăţământ în România. Absolvenţii de clasa a XII-a care pică sau nu dau examenul de Bacalaureat vor avea posibilitatea să-şi continue cursurile. Apar colegiile universitare, echivalente postlicealelor, conform noului proiect “România Educată”, care va fi aprobat de Guvern prin memorandum săptămâna viitoare.

„Sunt colegii de învățământ terțiar nonuniversitar în care avem de-a face cu elevi și nu cu studenți. E prima observație. Calificarea obținută este exact aceeași ca în învățământul postliceal, de nivel 5. Dintotdeauna în învățământul postliceal au fost admiși absolvenți de liceu fără diplomă de Bacalaureat.

Funcționează pe lângă universități aceste colegii, pentru a beneficia de expertiza și baza materială extinsă a universităților, fără posibilitatea de acces la nivel licență sau nicidecum mai sus la master și doctorat, în absența diplomei de Bacalaureat. Ei nu sunt studenți, sunt elevi. Colegiile sunt unități de învățământ preuniversitar, înscrise în rețeaua de învățământ preuniversitar și evaluate de către ARACIP, și nu de către ARACIS.

Această calificare există în sistemul de învățământ german, austriac și în alte state și e foarte apreciată. Fără diplomă de bacalaureat. Și e foarte apreciată, pentru că oferă o calificare de nivel postliceal necesară pe piața muncii”, a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, pentru EduPedu.ro.

Citeşte şi: Proiectul ”România Educată”: Învăţământul liceal ar urma să aibă trei rute, anual putând avea loc transferuri între ele, pe baza competenţelor

Ministrul Educaţiei a explicat că aceste colegii universitare apar din „nevoia arhicunoscută de calificări intermediare pe piața muncii” şi din cauza numărului mare de absolvenți de liceu fără diplomă de bacalaureat.

„Numărul mare de absolvenți de liceu fără diplomă de bacalaureat e al doilea motiv, nevoia de a-i cuprinde într-o formă de educație și de a-i ține aproape de școală și a le da o calificare astfel încât să devină activi pe piața muncii sunt elementele de bază din aceasta analiză

Repet, nu este vorba nicidecum de acces la nivel universitar, licență, master, doctorat. Este exclusă orice variantă de acces în învățământul universitar fără diploma de Bacalaureat”, a mai precizat Sorin Cîmpeanu, pentru edupedu.ro.

Citeşte şi: Rezultate Bacalaureat 2021. Sorin Cîmpeanu, mulţumit de notele elevilor: Sunt mai mulţi promovaţi decât anul trecut în pofida dificultăţilor cauzate de criza sanitară

 

Programul ”România Educată”, discutat de preşedintele Klaus Iohannis cu partenerii de dialog social din zona educaţiei şi cu reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale

Preşedintle Klaus Iohannis discută, miercuri, programul ”România Educată” cu partenerii de dialog social din zona educaţiei şi cu reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale. Întâlnirea preşedintelui are loc de la ora 16.00, la Palatul Cotroceni şi este ultima din seria consultărilor anunţate de Administraţia Prezidenţială.

Întâlnirile vizează, potrivit Administraţiei Prezidenţiale, ”realizarea unui consens social şi politic, care să garanteze implementarea şi asumarea transpartinică” a programului ”România Educată”.

Este a treia zi de discuţii pe proiectul „România Educată”, după ce luni şeful statului a avut consultări cu liderii coaliţiei de guvernare – Ludovic Orban, Dacian Ciolos, Dan Barna, Kelemen Hunor, dar şi premierul Florin Cîţu şi ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu -, iar marţi s-a întâlnit cu preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, dar şi cu membri Comisiilor de de Învăţământ.

 


loading...
Partenerii noștri