O nouă hartă a acidității oceanelor planetei, realizată pe baza datelor satelitare

Publicat: Joi, 19 Februarie 2015 16:32 // Actualizat: Joi, 19 Februarie 2015 16:35 // Sursa: romaniatv.net

Oameni de știință de la Universitatea britanică Exeter au realizat o nouă hartă a acidității oceanelor planetei folosind datele satelitare ce indică temperatura și salinitatea apei oceanice, se arată într-un studiu publicat recent, scrie UPI.

Harta a fost realizată de cercetătorii de la Universitatea Exeter în colaborare cu oameni de știință de la Plymouth Marine Laboratory (Marea Britanie), 'French Research Institute for Exploitation of the Sea' (IFREMER) (Franța) și European Space Agency.

Anterior, National Oceanic and Atmospheric Administration din SUA a realizat o hartă a nivelului de aciditate din oceane care s-a bazat exclusiv pe datele colectate de la suprafața oceanelor de navele maritime, care operau doar în anumite zone, fiind extrem de costisitoare desfășurarea unor misiuni maritime care să colecteze exclusiv probe în acest sens din cât mai multe zone de glob.

Astfel avantajul folosirii tehnologiei satelitare în cazul noii hărți, realizate de cei de la Exeter, a permis valorificarea datelor strânse de la sateliții aflați la 700 de km față de suprafața pământului, pentru a obține o imagine de ansamblu a gradului de fluctuație a acidității oceanelor. Aceste date arată că nivelul acidității oceanelor se află în creștere astfel încât poate fi observat de la înălțimea la care zboară o pasăre.

Sateliții devin tot mai importanți în ce privește monitorizarea gradului de aciditate al oceanelor, mai ales în ce privește apele îndepărtate, a declarat cercetătorul Jamie Shutler, geograf în cadrul Universității Exeter și co-autor al studiului.

Cei de la Exeter au reușit să surprindă în noua hartă diferitele niveluri de aciditate de pe întreaga suprafață a oceanelor planetei.

Datele colectate au arătat că pe măsură ce nivelul de dioxid de carbon eliberat în atmosferă crește gradul de aciditate al apelor oceanice, în zonele respective aciditatea afectează ecosistemele marine.

Cercetarea a fost finanțată de Agenția Spațială Europeană, iar studiul rezultat a fost publicată în această săptămână în Environmental Science and Technology.

loading...
6 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
aciditate oceane dioxid de carbon harta aciditate oceane
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
20 feb 00:21
...datele satelitare ce indică temperatura și salinitatea apei oceanice, se arată într-un studiu publicat recent, scrie UPI. Citește mai departe…

...
19 feb 16:58
...temperatura și salinitatea apei oceanice, se arată într-un studiu publicat recent, scrie UPI. Citește mai departe… Mai mult ...
19 feb 16:54
...oceanelor planetei folosind datele satelitare ce indică temperatura și salinitatea apei oceanice, se arată într-un …read more ...
19 feb 16:52
... .block-title a,
.block-title span,
.td-tags a:hover,
.td-scroll-up-visible,
.td-scroll-up,
.sf-menu ul .current-menu-item >...
19 feb 16:46
...satelitare ce indică temperatura și salinitatea apei oceanice, se arată într-un studiu publicat recent, scrie UPI. Citește mai departe… Source: romaniatv.net
google_ad_client =...
19 feb 16:44
...satelitare ce indică temperatura și salinitatea apei oceanice, se arată într-un studiu publicat recent, scrie UPI. Citește mai departe… Sursa: romaniatv.net ...
1
EUR
4.8378
RON
05 Jul
noapte 22 °
zi 35 °
Ultimele joburi adaugate
24 H