O nouă înșelătorie la care apelează escrocii de energie electrică. Ce să faceți ca să nu vă lăsați păcăliți

Prețurile au crescut enorm la energia electrică, iar oamenii de pretutindeni fac față tot mai greu facturilor. Tocmai de aceea, infractorii profită de situația delicată în care se află consumatorii și recurg la tot felul de practici ilegale.

14 mai 2023, 08:14
O nouă înșelătorie la care apelează escrocii de energie electrică. Ce să faceți ca să nu vă lăsați păcăliți
Ce categorie de români trebuie să depună declarație pe propria răspundere pentru noua plafonare

Escrocii de energie electrică din Germania au inventat o nouă metodă prin care să profite de consumatori. Se dau consultanți în domeniul energiei și inventează povești legate de presupuse aplicații pentru controlul prețului energiei electrice.

Citește și Adrian Câciu face anunțul care ar putea scădea facturile la energie ale românilor: ”Cetățenii nu trebuie să plătească erorile unei piețe imperfecte”

O nouă înșelătorie la care apelează escrocii de energie electrică

În caz că nu știți, există și ajutoare energetice. Statul german oferă subvenții de preț pentru electricitate și gaz și nu e nevoie ca oamenii să aplice pentru ele fiindcă ele ajung automat. Totuși, e nevoie de o aplicație de sprijin pentru consumatorii care folosesc ulei de încălzire sau peleți pentru a obține bani de la stat.

În ultimul timp au apărut tot mai mulți escroci care oferă un serviciu pentru aplicarea pentru subvenția la energie. Aceștia se oferă să-i ajute pe consumatori să completeze cererea ca să primească subvențiile, cu toate că nu e necesar pentru electricitate și gaz.

Citește și Guvernul schimbă voucherele de energie. Românii ar putea plăti din nou facturi umflate

Consumatorii sunt apelați și ținuți în conversații lungi, în timp ce escrocii primesc informații importante, cum ar fi numele, adresa, furnizorul actual de energie electrică și, de asemenea, numărul contorului sunt date la sfârșit. Informațiile sunt folosite tocmai pentru a trece la un alt furnizor de energie electrică.

Cum puteți opri astfel de practici ilegale

În cazul în care cineva sună la ușă neinvitat și vrea să vă întindă o cursă, pretinzând că e un consultant în domeniul energiei, puteți lua următoarele măsuri:

  • Nu vă implicați în discuții lungi. Dacă cineva vine la ușă și dorește să te „ajute” să aplici pentru subvenţiile la enregie, spuneţi-i clar că nu vă interesează și cereţi-i să plece.
  • Nu dați nicio informație personală.
  • Nu dezvăluiţi numărul contorului, furnizorul actual de energie electrică și nu semnaţi nimic.
  • În niciun caz nu trebuie să dezvăluiți detaliile contului.
  • Nu lăsați reprezentanții dubioși să intre în locuinţă.