Guvernul schimbă voucherele de energie. Românii ar putea plăti din nou facturi umflate

Ministrul Finanţelor spune că este necesară o reanalizare a schemei privind ajutorul pentru energie şi adaptarea ei la preţurile de piaţă de acum deoarece "economia şi cetăţenii nu trebuie să plătească erorile şi distorsiunile unei pieţe imperfecte".

12 mai 2023, 12:54
Guvernul schimbă voucherele de energie. Românii ar putea plăti din nou facturi umflate

Nu mai sunt bani nici pentru voucherele de energie. Ministrul Finanţelor a declarat, vineri, la Palatul Victoria, că în opinia sa este necesară o reanalizare a schemei privind ajutorul pentru energie şi adaptarea ei la preţurile de piaţă de acum, cu principiul că economia şi cetăţenii nu trebuie să plătească erorile şi distorsiunile unei pieţe imperfecte.

Ordonanţa austerităţii a fost aprobată cu modificări. Adrian Câciu: „Este necesară o reanalizare a schemei pe energie”. De unde se taie și cine sunt românii care vor fi concediați UPDATE

Cred că este necesară o reanalizare a schemei şi adaptarea ei la preţurile de piaţă de acum, dar, cu păstrarea următorului scop, economia şi cetăţenii nu trebuie să plătească erorile şi distorsiunile unei pieţe imperfecte. Adică trebuie să înţelegem că acum avem un preţ la energie scăzut. Avem o inflaţie azi de 11,2%. Principala cauză a acestei scăderi a inflaţiei o reprezintă intervenţia Guvernului, criticată de-a lungul timpului de piaţă, asupra preţurilor la energie. Iată un efect care se va propaga şi către populaţie”, a spus ministrul.

Voucherele de energie: plafon mai mic sau preţuri mai mici

Adrian Câciu a menţionat că ”este necesară o analiză pe noul context de preţ şi o adaptare a plafoanelor sau a modului de schemă de sprijin la noul context”.

Ministrul a ţinut să precizeze că nu vorbim de reducerea sprijinului. ”Adaptarea unei scheme poate să însemne şi preţuri mai mici”, a spus el.

Despre faptul că Ministerul Energiei nu ar mai avea bani pentru plata furnizorilor, Adrian Câciu a spus: ”A fost clarificată în şedinţa de guvern. Are bani. banii aceştia există. Este un instrument în plus pentru a achita cu celeritate facturile restante. Pentru cei care se întreabă, aceste facturi apar în deficitul ESSA de anul trecut, dar în deficitul cash de anul acesta pentru că aparţin deconturilor de anul trecut”.

Marcel Ciolacu, despre cota unică versus impozitul progresiv: „Nu poţi să nu ai profit în România, înţeleg, ai 100 000 de angajati, dar nu se poate să nu faci niciodată profit în România, noi suntem pe pierdere, dar toate companiile româneşti îl plătesc!”| EXCLUSIV
”Pe de altă parte, prin acest instrument, pentru a nu mai sta în întârziere pe fondul de tranziţie, pentru că s-a constatat că fondul de tranziţie în ultimele două, trei luni nu a fost alimentat corespunzător s-a intervenit cu încă un instrument flexibil, astfel încât Ministerul Energiei şi Ministerul Muncii, din creditele bugetare avute la dispoziţie pe alte titluri de cheltuieli să poată plăti aceste facturi. Bani sunt. Se văd în execuţia bugetară”, a explicat ministrul Câciu.