O nouă înșelătorie pe Instagram! Mare atenție la mesajele primite! Ce trebuie să evitați

O nouă înșelătorie circulă pe Instagram. Mare atenție la mesajele primite, o mulțime de utilizatori au fost deja păcăliți și li s-au furat date.

11 sept. 2021, 09:02
O nouă înșelătorie pe Instagram! Mare atenție la mesajele primite! Ce trebuie să evitați
Instagram retrage funcția de „swipe-up”

Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) atrage atenția asupra mesajelor transmise pe Instagram. Utilizatorii pot primi un link care duce către site-uri compromise, create pentru a răspândi spyware, adware sau chiar ransomware.

După ce utilizatorii Facebook au fost vizaţi de o campanie de phishing cu mesaje-capcană de tipul „seamănă cu tine”, „apari în acest video”, o tentativă asemănătoare circulă în aceste zile pe Instagram.

Mesajele conţin de regulă un link maliţios, pe care expeditorul pretinde a fi un video sau o poză în care apare persoana căreia i-a transmis mesajul. Textul mesajului primit poate fi atât în română, cât şi în engleză, anunţă Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO). Linkul respectiv, odată accesat, nu duce către clipul promis.

„Atacatorii nu oferă detalii suplimentare şi profită de curiozitatea umană, pentru a determina utilizatorul să dea clic. Mai mult, se folosesc de un serviciu de scurtare a denumirii URL-ului, pentru a masca site-ul real pe care urmează să îl accesaţi. În unele variante, link-ul respectiv redirecţionează către un site de phishing, unde atacatorii culeg datele de autentificare la contul de Facebook al potenţialei victime, iar în altele accesarea link-ului poate duce la instalarea de software maliţios. De exemplu, dacă sunteţi redirecţionat către un site de autentificare fraudulos şi introduceţi detaliile dvs. de autentificare, acestea sunt încărcate pe un server la distanţă online, la care infractorii cibernetici au acces. Ei le pot folosi direct, pentru a încerca să obţină acces la contul dvs., de unde pot extrage date suplimentare sau pot lansa alte atacuri, ori le pot vinde mai departe pe forumuri dedicate hackerilor”.

De regulă, accesarea respectivului link redirecţionează victima atacului prin multiple site-uri web compomise sau chiar concepute pentru a răspândi diferite tipuri de capcane cibernetice, inclusiv spyware, adware sau chiar ransomware.

„Totodată, mesajul va fi transmis către contactele dvs. de pe social media, iar prietenii pe care îi aveţi în lista contului vor fi în pericol să cadă în aceeaşi capcană. De aceea este important, pe lângă evitarea accesării link-urilor din surse necunoscute sau mesaje nesolicitate, să aveţi o soluţie de securitate instalată pe dispozitive, cu care să scanaţi astfel de resurse despre care nu sunteţi siguri”, au transmis specialiştii de la CERT-RO.

Recomandările experților

  • dacă primiţi într-un mesaj privat pe social media un link asociat mesajelor de tipul „seamănă cu tine”, „apari în acest clip” sau „it took me about 3 hours to make” este puternic indicat să NU accesaţi link-ul furnizat.

În cazul accesării link-ului, recomandările sunt următoarele:

  • schimbaţi imediat parola contului de social media şi să activaţi autentificarea în 2 paşi
  • vă asiguraţi că nu sunteţi conectat cu contul în locaţii suspecte, pe care nu le recunoaşteţi şi că nu au fost acordate permisiuni unor aplicaţii terţe din contul dvs. Eliminaţi acele aplicaţii pe care le consideraţi suspecte.

Instagram retrage funcția de „swipe-up”. Motivul pentru care s-a luat această decizie


loading...
Partenerii noștri