O nouă insuliţă încă fumegând, descoperită în oceanul Pacific, în apropiere de Japonia VIDEO

O nouă insulă cu o suprafaţă foarte mică, dar încă fumegând, a fost descoperită miercuri după-amiaza în oceanul Pacific, la aproximativ 1.000 de kilometri sud de Tokyo, conform autorităţilor nipone.

21 nov. 2013, 06:44
O nouă insuliţă încă fumegând, descoperită în oceanul Pacific, în apropiere de Japonia VIDEO

Apariţia acestei insule cu un diametrul de 200 de metri este urmarea unei intense activităţi vulcanice. Situată la sud-sud-vest de insula vulcanică nelocuită Nishinoshima din micuţul arhipelag Ogasawara, această insulă nou formată a fost descoperită de echipajul unui avion al Pazei de Coastă, scrie Agerpres.

Aceasta este pentru prima oară când un astfel de fenomen se produce în această parte a Pacificului după o perioadă de 40 de ani. Ultima astfel de insulă consemnată în aceste ape este Shinshima-Nishinoshima, descoperită în septembrie 1973. De asemenea, în total, de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial şi până în prezent au fost descoperite 4 – 5 astfel de insuliţe vulcanice în diferite regiuni, conform precizărilor făcute de un comandant al Pazei de Coastă nipone. El a lansat un apel la prudenţă adresat vaselor care navighează prin apele din jurul Japoniei.

„Vom face tot ce este necesar pentru a asigura securitatea vaselor şi vom urmări cu atenţie evoluţia evenimentelor vulcanice din zonă”, a comentat şi un purtător de cuvânt al guvernului de la Tokyo. Dacă insula nu va dispărea sub valuri, „apele noastre teritoriale se vor extinde”, a mai precizat el.