S-a schimbat legea pentru românii care stau la bloc. Amenzi de până la 10.000 de lei!

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administrației (MDLPA) intenţionează să modifice legea prin care s-au stabilit anumite măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor, apărută în vara anului 2022.

04 mart. 2023, 09:22
S-a schimbat legea pentru românii care stau la bloc. Amenzi de până la 10.000 de lei!
S-a schimbat legea pentru românii care stau la bloc. Amenzi de până la 10.000 de lei!

S-a schimbat legea pentru românii care stau la bloc. Cea mai importantă modificare propusă este interzicerea închirierii locuințelor aflate în imobile încadrate în clasa I de risc seismic, cunoscute și sub numele de clădiri cu bulină roșie. Interdicția de închiriere a apartamentelor din clădirile cu bulină roșie nu e propusă pentru prima oară, ea fiind inclusă și în proiectul inițial al legii amintite, dar în Parlament s-a decis eliminarea acesteia, așa că nu a ajuns să se aplice, scrie avocat.net.

„Se interzice închirierea sau cedarea în comodat / folosință a spațiilor cu destinația de locuință din clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic Rs I”, se arată în proiectul legislativ de la MDLPA, prin care se propune modificarea Legii 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor.

Citeşte şi: Amendă de 100.000 de lei pentru românii care stau la bloc. Greşeala banală pe care o fac tot mai mulţi proprietari, legea e clară!

Interdicția se va aplica din data încadrării în clasa de risc seismic Rs I și până la finalizarea lucrărilor de consolidarea a clădirii (în cazul în care se ia o astfel de decizie). Pentru nerespectarea interdicției de închiriere, proprietarii locuințelor din clădirile cu bulină vor risca amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

Atenţie, interdicția nu se aplică contractelor în desfășurare, indiferent dacă vorbim de închiriere, comodat sau folosință. Acestea din urmă se vor supune legii în vigoare la data încheierii și până la expirarea termenelor contractuale.

Citeşte şi: Ce nu ai voie să cari cu liftul dacă stai la bloc. Amenda este uriaşă, poate interveni Poliţia!

De asemenea, se intenţionează şi interzicerea organizării ori desfășurării de activități permanente și / sau temporare în spațiile publice cu altă destinație decât cea de locuință, care implică aglomerări de persoane, de asemenea, tot de la data încadrării în clasa de risc seismic Rs I a clădirii și până la consolidarea acesteia. Conform viitoarei legi, aglomerări de persoane înseamnă prezența simultană a cel puţin 50 de persoane într-o încăpere, fiecăreia dintre acestea revenindu-i o suprafață mai mică de patru metri pătraţi. Nerespectarea interdicției va putea fi sancționată, și în acest caz, cu amenzi de până la 10.000 de lei.