O nouă materie va fi introdusă în școli! Peste 50.000 de elevi vor intra în programul pilot

Începând cu luna septembrie o nouă materie va fi introdusă în programa școlară. Este vorba despre o materie opțională, pentru care cadrele didactice trebuie să fie instruite. Peste 50.000 de elevi vor intra in programul pilot.

09 mart. 2023, 10:02
O nouă materie va fi introdusă în școli! Peste 50.000 de elevi vor intra în programul pilot

Începând cu anul următor, o nouă materie opțională va fi introdusă în școlile primare. La proiectul pilot urmează să participe peste 50.000 de elevi din toată țare. Materia este una cu totul surprinzătoare și se referă la sportul minții. Este vorba despre șah. Pentru a putea susține acest proiect, peste 3.000 de profesori vor fi instruiți și antrenați până în luna septembrie, pentru a putea la rândul lor să îi instruiască pe elevi.

Citește și: O nouă materie obligatorie va fi introdusă în școlile din România. Anunț oficial de la Ministerul Educației | EXCLUSIV

În fiecare an, antrenorii unei academii de șah din Capitală oferă mentorat celor 800 de copii care își doresc să ajungă să facă șah de performanță. Dat fiind că în puține școli din România, copiii au șansa de a beneficia de cursuri de șah, părinții sunt nevoiți să plătească peste 200 de lei lunar pentru antrenamentele private ale acestora.

„Copiii vin la noi de la vârstă de patru ani și rămân aici până când se lasă de șah, cum s-ar spune. Avem copii și la 70 de ani. Ei vin o dată, de două, trei ori pe săptămână, depinde de nivelul lor și dorința de a progresa. Avem campioni naționali, avem campioni europeni. Șahul a fost întotdeauna un sport popular în România, doar că nu a fost întotdeauna susținut de către Guvern”, a declarat Alecsandu Oțetea, președintele Academiei de Șah.

Pentru a veni în ajutorul părinților și al copiilor pasionați de sportul minții, această materie opțională va fi introdusă în școli începând cu luna septembrie.

„Elementul de noutate pe care-l aducem astăzi e faptul că e pentru prima oară când vorbim de o curriculă de educație prin șah, aprobată de Ministerul Educației, care va da posibilitatea cadrelor didactice să facă acest curs de formare”, a transmis Vlad Ardeleanu, președintele Federației de Șah.

Cadrele didactice vor fi instruite pentru această materie

În acest context s-a pus problema dacă vor reuși cadrele didactice să facă față acestei provocări, deoarece la rândul lor vor trebui să fie instruiți pentru această nouă materie.

„Cadrele didactice își puneau problema dacă ele pot să predea acest opțional, în condițiile în care nu au mai jucat șah până în momentul respectiv. Pas cu pas, începând cu jocuri logice pe table de șah, vor învăța tot ce au nevoie să știe, pentru a utiliza șahul că instrument în educație”, a mai spus managerul de proiect.

De la lansarea serialului „Queen’s Gambit” în anul 2020, la nivel mondial interesul pentru sah a crescut exponențial.

„Vorbim nu doar de avantaje de accelerare a cogniției, a calculului matematic, al logicii. Aș vrea să punctez avantaje de dezvoltare a personalității copilului. Trăim într-o lume a vitezei, a lipsei de atenție, una din problemele principale a copiilor e faptul că avem probleme de concentrare. Datorită social media, trebuie să scrollezi în permanență, șahul e un antidot puternic pentru acest fenomen. Șahul îți dă o anumită rigoare, are o limită de reguli, iar în subconștientul copiilor se instalează această înțelegere a faptului că sunt reguli pe care nu le pot încălca”, a susținut Vlad Ardeleanu, președintele Federației de Șah.

Citește și: Mircea Cărtărescu dă de pământ cu sistemul educațional: ”Literatura, cum se predă azi ca să treci bacul, e moartea pasiunii, mai bine ar dispărea cu totul ca materie”