Turcia a lansat peste 20 de atacuri aeriene în nordul Irakului şi al Siriei. Cel puțin 31 persoane a murit în urma bombardamentelor: „A sosit ceasul pentru a da socoteală!”

Turcia a lansat duminică operațiunea 'Claw Sword' și a efectuat peste 20 de raiduri aeriene în nordul Irakului și al Siriei, asupra unor regiuni despre care ministerul turc al Apărării spune că sunt 'utilizate ca baze de teroriştii' kurzi.

20 nov. 2022, 12:35
Turcia a lansat peste 20 de atacuri aeriene în nordul Irakului şi al Siriei. Cel puțin 31 persoane a murit în urma bombardamentelor: „A sosit ceasul pentru a da socoteală!”

Turcia a lansat operaţiunea aeriană ‘Claw Sword’ în nordul Irakului şi al Siriei. Ministerul Apărării de la Ankara a anunțat duminică dimineață că forțele aeriene turce au efectuat mai multe atacuri asupra unor baze ale militanților kurzi din nordul Siriei și nordul Irakului, care ar fi fost utilizate pentru efectuarea unor atacuri asupra Turciei, transmite Reuters.

Citește și Explozie puternică în Turcia. Momentul deflagraţiei a fost surprins de camere VIDEO UPDATE: MAE anunţă că nu sunt români răniţi

Potrivit reprezentanților ministerului turc al Apărării, atacurile au vizat bazele Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), aflat în afara legii, și ale miliției kurde siriene YPG, despre care Turcia spune că este o aripă a PKK.

Aceste atacuri vin la scurt timp după ce la sfârșitul săptămânii trecute a avut loc un atentat terorist în Piața Taxim din Istanbul, în urma căruia șase persoane au murit, iar alte 80 au fost rănite.

Deși nicio grupare teroristă nu și-a revendicat atacul, guvernul de la Ankara i-a acuzat pe militanții kurzi și a anunțat marți că intenționează să vizeze ținte în nordul Siriei după ce va finaliza o operațiune transfrontalieră împotriva militanților PKK din Irak.

Liderii kurzi ai Forțelor Democratice Siriene (SDF) au anunțat sâmbătă că avioanele turcești au bombardat două sate populate cu persoane strămutate în nordul Siriei.

Cel puțin 31 oameni și-au pierdut viața în urma bombardamentelor

Cel puţin 31 de persoane, marea majoritate combatanţi kurzi şi soldaţi sirieni, au murit în raidurile armatei turce lansate sâmbătă seară împotriva regiunilor kurde din nordul Siriei, potrivit unui ultimul bilanţ furnizat duminică de un ONG şi citat de France Presse.

Autorităţile autonome kurde au raportat la rândul lor cel puţin 29 de morţi – 11 civili, 15 combatanţi proregim, doi paznici de siloz şi un luptător kurd, conform Agerpres.

Forțele aeriene turce au lansat 25 de atacuri aeriene asupra unor poziţii aflate sub controlul Forţelor Democratice Siriene (SDF), conduse de kurzi, în zonele rurale din Kobane şi Alep, a transmis Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO)

În urma acestor raiduri, au fost lovite și pozițiile armatei siriene, iar cel puțin 12 persoane și-au pierdut viața inclusiv membri SDF, dar şi soldaţi ai armatei siriene, informează OSDO, care de 11 ani documentează războiul civil din Siria.

„Acest bombardament nu este în favoarea niciunei părţi. Facem toate eforturile pentru a evita o catastrofă majoră. Dacă izbucneşte războiul, vor fi afectaţi toţi”, a scris șeful SDF, Mazloum Abdi pe Twitter.

Ministerul turc al Apărării a postat duminică pe pagina sa oficială de Twitter fotografia unui avion care decolează fără să precizeze destinaţia acestuia, însă în dreptul imaginii a fost scris un mesaj care dădea de înțeles că a venit timpul răzbunării.

„A sosit ceasul pentru a da socoteală! Bastarzii vor fi traşi la răspundere pentru atacurile lor perfide”, a scris ministerul turc al Apărării.

Citește și Șeful sindicatului brutarilor din Turcia a fost arestat după ce a făcut declarații jignitoare la adresa lui Erdogan