O nouă pandemie ameninţă România. Sunt peste 140 de focare în toată ţara

În România sunt active 142 de focare de pestă porcină africană, în ultima săptămână fiind înregistrate 15 focare noi, anunţă Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Totodată, s-au semnalat 11 cazuri noi la mistreţi.

11 iun. 2021, 16:24
O nouă pandemie ameninţă România. Sunt peste 140 de focare în toată ţara

O nouă pandemie ameninţă România. ANSVSA susţine că la 10 iunie 2021 erau active 142 de focare pestă porcină africană (PPA), din care trei focare în exploataţii comerciale şi două focare în exploataţii comerciale de tip A, fiind afectate un număr de 36.366 de porcine.

O nouă pandemie ameninţă România

În perioada 4-10 iunie, au fost înregistrate 15 focare noi de PPA: opt în judeţul Bihor, câte două în judeţele Arad, Cluj şi Satu Mare şi un focar în judeţul Maramureş. În acelaşi interval au  fost stinse 57 de focare de PPA: 18 în judeţul Sibiu, 15 în judeţul Gorj, şase în judeţul Alba, patru în judeţul Bihor, trei în judeţul Sălaj, câte două în judeţele Buzău şi Maramureş şi câte un focar în judeţele Bistriţa-Năsăud, Constanţa, Satu Mare, Suceava, Tulcea, Timiş şi Vâlcea.

Citeşte şi Felul de carne preferat românilor se scumpește cu minimum 25%. Grătarele vor fi mai sărace anul acesta

Astfel, de la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe 31 iulie 2017, şi până în prezent, au fost diagnosticate 5.744 de cazuri la mistreţi în 41 de judeţe. În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreţi se sting după cel puţin doi ani de la apariţia lor. Dintre acestea, în perioada 4-10 iunie, au fost înregistrate 11 cazuri noi de PPA la mistreţi: câte două cazuri în judeţele Argeş, Bacău şi Satu Mare şi câte un caz în judeţele Alba, Maramureş, Mureş, Sălaj şi Timiş.