Românii au început să își facă provizii ca în pandemie din cauza incertitudinilor. În mediul rural, oamenii au început să-și facă provizii de bază, ca făina, pastele, uleiul și hârtia igienică. În schimb, în marile orașe, cumpărătorii s-au orientat mai degrabă spre produse de răsfăț cumpărate impulsiv, precum ciocolata, sucurile și chipsurile. Analiza ralizată de stirileprotv.ro are la bază peste 124 de milioane de tranzacții efectuate la casele de marcat din marile magazine dar și din unele supermarketuri online.
Au fost comparate vânzările din săptămâna 5-11 mai, de după primul tur al alegerilor cu cele din săptămâna precedentă, observâbdu-se diferențe notabile între regiuni. În sudul și nordul țării, comportamentul dominant a fost de aprovizionare.
În județe precum Teleorman, Giurgiu sau Olt, vânzările de zahăr au crescut cu peste 70%, iar cele de ulei cu mai bine de 60%. De asemenea, și pastele au înregistrat o creștere semnificativă. În centrul țării, oamenii au cumpărat strictul necesar, evitând în special produsele de tipul țigărilor, ciocolatei și băuturilor alcoolice. În orașele mari precum București, Cluj și Iași, comportamentul de cumpărare a fost mai degrabă emoțional: dulciuri, snack-uri și alte produse asociate consumului impulsiv.
Potrivit experților, această schimbare rapidă a comportamentului are la bază doi factori majori: efectul psihologic al alegerilor și deteriorarea contextului economic.
„Pe de o parte, efectul alegerilor, pe de altă parte, agravarea situației economice la modul general. Se vorbește mai mult de potențiale evoluții negative ale economiei în perioada viitoare, deci alegerile nu au fost decât cireașa de pe tort. Dacă vreți, nu au fost decât un mic factor agravant. Lucrurile urmau să se întâmple, se întâmplă oricum”, susţine Bogdan Belciu, economist.
Dan Marc, cofondatorul unei companii de analiză a comportamentului de consum, subliniază similitudinea cu perioadele de criză: „Putem să corelăm cu perioade similare din pandemie, din crize economice, cele în care oamenii încearcă să își cheltuiască din venituri pe alimente care să le ofere autonomie alimentară, dar pe termen mai lung. Ăsta este principalul mesaj pe care l-am descoperit și am văzut diferența. Pastele, la nivel național, au crescut cu mai mult de 50%, iar celelalte au crescut în medie cu peste 30%. Bineînțeles că aici am inclus și hârtia igienică care a avut o creștere de peste 18%, care nu a mai fost văzută nici săptămâna precedentă și nici în aceeași perioadă a anului trecut”.
Datele arată că vânzările de paste au crescut la nivel național cu peste 50%, iar alte produse de bază au înregistrat în medie creșteri de peste 30%. Un alt produs care a revenit în atenția cumpărătorilor a fost hârtia igienică, cu un salt de peste 18%, un nivel care nu mai fusese atins nici în săptămâna anterioară, nici în aceeași perioadă a anului 2024.