O nouă rundă de scumpiri, din toamnă. Ce alimente ar putea costa mai mult după revenirea din vacanțe

După ce va trece perioada vacanțelor, pe români îi vor aștepta mari provocări. Printre ele, o nouă rundă aspră de scumpiri. 

11 iul. 2022, 18:58
O nouă rundă de scumpiri, din toamnă. Ce alimente ar putea costa mai mult după revenirea din vacanțe

Uleiul, laptele și carnea se vor afla în topul scumpirilor, din toamnă, urmate de legume, anticipează specialiștii.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, susține că arșița dă mari bătăi de cap agronomilor, în special seceta din zona Vrancea, dar și din Neamț.

„În ultimii ani cea mai afectată zonă din cele văzute de mine, este Vrancea. Am fost la Brăila, am fost la Galați, la sistemele de irigații. Din nefericire, am regăsit stadiul din 2019 privind executarea sistemului reabilitării sistemului de irigații.

Această situație a determinat pe mulți fermieri să nu poată să folosească sursa de apă care există în mod natural, neavând posibilitatea prin sistem ea să fie pompată și să ajungă la rădăcina plante. În unele zone, indiferent ce cantitate de apă vine, cultura este pierdută”, a declarat oficialul de la MADR.

Totuși, ministrul Daea are speranțe că seceta nu va influența prețurile la raft, pentru că România încă produce.

 

Economistul Mircea Coșea: „Ce ne încântă până la urmă că avem o creștere importantă când, în aceeași perioadă, populația României trăiește mai greu?”

 

Economistul Mircea Coșea a realizat o dură a actualului context socio-economic. Potrivit expertului, următoarele luni se anunță extrem de dificile pentru români.

„Puterea de cumpărare a scăzut, prețurile peste tot au urcat, avem o incapacitate de reglare a unor creșteri importante la carburant, cresc anumite impozite locale într-o manieră care ar trebui să fie stopată. Toate acestea arată că această creștere economică e pe undeva, plutește în aer, dar n-a coborât pe pământ.

Noi suntem foarte interesați să discutăm cifre, să avem un buget echilibrat cifric, să avem deficite cifrice, dar în spatele acestor cifre sunt lucruri care ne îngrijorează, anume incapacitatea economiei românești de o perioadă bună de a transforma creșterea economică în creșterea calității vieții populației și a condițiilor de lucru a mediului economic.

Ce ne încântă până la urmă că avem o creștere importantă când, în aceeași perioadă, populația României trăiește mai greu?”, a declarat Mircea Coșea, potrivit B1 TV.