Petre Daea nu crede că vor avea loc scumpiri ale alimentelor din cauza secetei

Noul ministru al Agriculturii, Petre Daea, susține că nu s-a investit suficient în ultimii ani în sistemele de irigații, iar acest lucru se vede acum, în perioada de secetă pe care o traversează numeroase regiuni din țară. Pe de altă parte, Petre Daea este optimist şi spune că seceta nu va afecta prețul alimentelor.

09 iul. 2022, 12:09
Petre Daea nu crede că vor avea loc scumpiri ale alimentelor din cauza secetei

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, spune că prețurile alimentelor de la raft nu vor fi influențate de problemele din agricultură, chiar dacă există fermieri care spun că le-au fost compromise culturile din cauza secetei şi a lipsei irigaţiilor.

„Nu vor fi influenţe majore asupra preţurilor la raft din cauza acestei situaţii, pentru că România produce, a produs şi anul acesta şi va încheia recoltatul în câteva zile iar recolta va asigura necesarul ţării şi un excedent pe care îl va exporta, în aşa fel încât fermierii să beneficieze de veniturile pe care le pot regăsi prin valorificarea producţiei pe care o obţin.

Peste o lună, o lună şi ceva începem să pregătim anul agricol următor 2022 – 2023 iar fermierilor le trebuie bani pentru a putea cumpăra inputuri şi a pregăti terenul folosind motorină pentru a crea patul germinativ necesar însămânţării şi evident asigurării, în perspectivă, a producţiei agricole pentru anul viitor. Se lucrează în câmp, fermierii sunt cu toate forţele la faţa locului şi caută soluţii alternative”, a spus Petre Daea, la Digi 24.

Citeşte şi: Europa se pregăteşte de foamete. O ţară din UE a anunţat că va cumpăra tot grâul produs de agricultorii săi pentru rezervele de stat

Petre Daea: Situaţia nu este disperată la nivelul ţării, nu sunt probleme în sistemele de irigaţii

Petre Daea spune că nu s-a investit suficient în ultimii ani în sistemele de irigații, iar acest lucru se vede acum când seceta a afectat ţara.

Citeşte şi: Seceta face ravagii în România! Şefa ANM, Elena Mateescu: Până la 1 august va fi mai cald decât indică normele şi deficit mare de apă în sol

„Este o îngrijorare a tuturor şi o supărare legitimă. De doi ani de zile, din anul 2020 şi 2021 în sistemele de irigaţii nu s-a făcut aproape nimic. Am regăsit aceeaşi stare de lucruri pe care am lăsat-o în 2019, cu excepţia unităţilor unde ministrul Adrian Chesnoiu a impus un ritm de execuţie a lucrărilor de investiţii, etapa aceasta de început, de reluare a lucrărilor de investiţii a fost depăşită. Până la PNRR, să punem în stare de funcţionare sistemul cu banii pe care îi avem şi pe care îi are ANIF, repartizaţi din bugetul statului. Legea prevede peste un miliard de euro şi din acest miliard s-a consumat aproape un sfert. Lucrurile sunt în desfăşurare, ritmul de executare trebuie impulsionat, măsurile concrete la faţa locului sunt soluţia. La nivelul ţării situaţia nu este disperată. Nu sunt probleme în sistemele de irigaţii, căutăm să irigăm cât mai mult posibil. Sunt asigurat de cei cu care m-am întâlnit că vor lucra zi şi noapte pentru a pune în stare de funcţionare cât mai multe staţii”, a mai declarat Daea.

Pe de altă parte, acesta a explicat că nu este „în consonanţă” cu ministrul Mediului vizavi de secetă.

„Nu aş fi în consonanţă cu ministrul Mediului vizavi de secetă. Aş putea spune de lipsa de apă în sol dar în momentul în care califici suferinţa plantelor trebuie să o vezi la faţa locului. Procentul acesta de 75% se referă la cantitatea de apă pe care o are solul la un moment dat. Urmăresc cum se comportă plantele în câmp şi evident în perimetrele irigate. Ieri (vineri, n.r.) am fost la Brăila şi am văzut în cele aproape 300.000 hectare care sunt amenajate la irigat, culturile din perimetrul irigabil sunt în regulă, nu avem calamităţi în acest perimetru. Astăzi, în Galaţi, din 291.000 hectare care este suprafaţa arabilă a acestui judeţ, pentru 88.000 hectare au fost încheiate contracte de irigare între Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare şi producătorii agricoli. Culturile se irigă deci iată cum că în perimetrele pe care le avem în funcţiune, înţelegând instalaţiile asigură apa la plante, nu avem pierderi de recoltă, a mai spus Petre Daea.