O nouă şedinţă CSAT pe tema securităţii României în contextul războiului din Ucraina, convocată de Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat o şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), pentru marţi, 1 martie 2022, la Palatul Cotroceni, a transmis Administraţia Prezidenţială.

25 feb. 2022, 10:26
O nouă şedinţă CSAT pe tema securităţii României în contextul războiului din Ucraina, convocată de Klaus Iohannis

O nouă şedinţă CSAT pe tema securităţii României în contextul războiului din Ucraina a fost convocată de preşedintele Klaus Iohannis, după reuniunea Consiliului Europeane de la Bruxelles, la care şeful statului a condamnat atacul Rusiei pe care l-a descris drept „un act de război neprovocat și nejustificat asupra unui stat independent și suveran”.

Citeşte şi: Preşedintele Ucrainei cere ajutor disperat României prin Formatul Bucureşti 9. „Trebuie să aşezăm Rusia la masa negocierilor”

Pe ordinea de zi a şedinţei CSAT, care este programată la ora 12,00, sunt incluse subiecte referitoare la: evoluţiile privind situaţia de securitate euroatlantică în contextul agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi implicaţiile pentru România şi măsurile pentru gestionarea integrată a unui eventual flux masiv de refugiaţi/persoane strămutate pe teritoriul naţional, în contextul securitar internaţional.

Administraţia Prezidenţială precizează că în cadrul şedinţei CSAT vor fi analizate şi alte tematici de actualitate din domeniul securităţii naţionale.

O şedinţă a CSAT a avut loc şi joi, având ca temă implicaţiile asupra securităţii euroatlantice în contextul agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, după CSAT că România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina. De asemenea, preşedintele a dat asigurări că românii nu vor fi afectaţi de războiul declanşat de Rusia în Ucraina.

„Din păcate, în această dimineață, Federația Rusă a ales calea reprobabilă și complet ilegală a violenței armate masive împotriva unui stat independent și suveran.

Astăzi, la eforturile comunității internaționale pentru menținerea păcii și dialog, Rusia a răspuns cu rachete care lovesc orașele și obiectivele militare ucrainene. Astăzi, Federația Rusă a ales forța tancurilor în detrimentul vieților cetățenilor. Rusia este agresorul, nu victima, cum încearcă să acrediteze Kremlinul, și întreaga planetă vede astăzi limpede acest adevăr incontestabil.

România condamnă ferm agresiunea complet nejustificată, ilegală și neprovocată a armatei ruse împotriva Ucrainei, care pune în pericol nenumărate vieți omenești.

În ultimele săptămâni, Statele Unite ale Americii, NATO, Uniunea Europeană și întreaga comunitate a statelor democratice au făcut tot posibilul ca diplomația să prevaleze.

România a fost puternic implicată în adoptarea tuturor deciziilor la nivel aliat și european și a pledat întotdeauna pentru continuarea dialogului în vederea detensionării situației de la granițele Ucrainei.

Niciodată nu este însă prea târziu ca vocea rațiunii să învingă. Singura soluție de a depăși cu bine această gravă criză este cea diplomatică”, a transmis preşedintele Klaus Iohannis după şedinţa CSAT pe tema conflictului armat din Ucraina.

Klaus Iohannis: Niciun  român nu trebuie să se teamă pentru siguranța sa și a familiei sale!

„Dragi români, ştiu că sunteți îngrijorați de conflictul care are loc nu departe de granițele țării noastre, dar vă asigur: Niciun  român nu trebuie să se teamă pentru siguranța sa și a familiei sale!

România beneficiază de cele mai ample garanții de securitate posibile. Statutul de membru NATO și al Uniunii Europene, Parteneriatul Strategic solid cu Statele Unite ale Americii constituie o umbrelă de securitate extrem de solidă.

Niciodată în istoria noastră nu am fost mai bine protejați în fața oricărei potențiale agresiuni.

Vreau să subliniez foarte clar: România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina! Mai mult, vă asigur că voi lua absolut toate măsurile care se impun, împreună cu Guvernul, Parlamentul României și aliații noștri internaționali, pentru ca securitatea și siguranța cetățenilor români să nu fie sub nicio formă afectate.

Încă din 26 ianuarie, în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării,  am analizat toate scenariile posibile și am luat măsurile necesare pentru a fi pregătiți indiferent de evoluția situației.

Am discutat și acum, în cadrul ședinței de astăzi a CSAT despre ultimele evoluții și măsurile care trebuie luate urgent pentru a răspunde acestei situații de criză majoră.

România este pregătită să facă față oricăror consecințe economice și umanitare pe care le-ar putea genera un eventual conflict de durată între Rusia și Ucraina.

Suntem în permanentă legătură cu aliații și partenerii noștri din NATO, din Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii pentru a găsi cele mai bune soluții și a oferi asistență umanitară dacă situația o va cere.

Am discutat și acum despre măsurile ce trebuie luate urgent. România e pregătită să facă față oricăror consecințe economice și umanitare pe care le-ar putea genera orice conflict de durată între Rusia și Ucraina”, a mai asigurat preşedintele Klaus Iohannis.