O nouă stea rătăcitoare descoperită în Calea Lactee

Oamenii de știință au anunțat descoperirea unei noi stele rătăcitoare care se deplasează cu viteză foarte mare spre marginea galaxiei noastre, Calea Lactee, conform The Daily Beast.
Cristina Dinu
12 mai 2014, 17:22
O nouă stea rătăcitoare descoperită în Calea Lactee

Majoritatea covârșitoare a stelelor din Calea Lactee au existențe predictibile, pe orbite fixe în jurul centrului galactic, la fel cum este și Soarele. Există însă și câteva stele rătăcitoare care sunt aruncate din galaxie cu viteze foarte mari în urma unui efect de praștie declanșat de gaura neagră supermasivă din centrul galactic, scrie Agerpres.

Aceste stele sunt foarte rare. Până în prezent, astronomii au descoperit doar 20 astfel de corpuri cosmice, cea mai nouă dintre ele fiind descoperită săptămâna trecută. Studierea acestor stele de hipervelocitate oferă informații extraordinar de importante despre centrul galactic dar și despre regiunile aflate la limita externă a galaxiei. În funcție de locul de unde au fost proiectate în spațiu și de traiectoriile pe care le au, aceste stele pot oferi informații despre caracteristicile găurii negre supermasive din centrul galactic, dar și despre materia întunecată din galaxie.

Steaua rătăcitoare descoperită recent a primit denumirea LAMOST-HVS1 — după numele observatorului cu care a fost făcută descoperirea: Large-sky Area Multi-Object fiber Spectroscopic Telescope (LAMOST), localizat în apropiere de Beijing, în China. Denumirea ‘HVS1’ (hypervelocity star) se referă la faptul că este prima astfel de stea descoperită de la acest observator astronomic.

Citeşte şi Cum se vede Pământul din spaţiu: Imagini transmise ÎN DIRECT de pe Staţia Spaţială Internaţională VIDEO

LAMOST-HVS1 se află la aproximativ 42.000 de ani lumină de Pământ ( 1 an lumină este distanța străbătută de lumină într-un an — aproape 9 trilioane de kilometri). Această stea se îndepărtează cu 477 kilometri pe secundă (!) de centrul galactic și este cea mai apropiată stea rătăcitoare descoperită până în prezent. De asemenea, această stea este și a doua cea mai strălucitoare stea de hipervelocitate descoperită până în prezent. Strălucirea ei are o magnitudine de gradul 13, fiind de 6 ori mai strălucitoare decât planetoidul Pluto din sistemul nostru solar, dar totuși imposibil de observat cu ochiul liber.

Conform calculelor, astronomii susțin că o astfel de stea este aruncată din zona centrului galactic spre marginile galactice o dată la fiecare aproximativ 100.000 de ani. În termeni galactici 100.000 de ani înseamnă abia o clipă, și, în consecință, prin galaxia noastră ar trebui să existe numeroase astfel de stele rătăcitoare la distanțe diferite față de Pământ, în funcție de momentul în care și-au început călătoria spre marginile galaxiei.

Identificarea acestor stele rătăcitoare aflate la distanțe foarte mari este dificilă. Astronomii au fost norocoși în cazul stelei LAMOST-HVS1, care este o stea alb-albăstruie foarte strălucitoare, cu o masă de 9 ori mai mare decât a Soarelui.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Gigantul din Grecia care va face o investiție majoră în România. Se va deschide o nouă fabrică
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. Nu se mai naște altul ca el. Românii nu-l pot uita
Playtech.ro
Cum obții despăgubiri pentru chiriașii care ți-au distrus locuința. Ce șanse ai să-ți repari apartamentul sau casa
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Ce lider PSD se opune ca Lia Olguța Vasilescu să devină premier - SURSE
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Capcană pentru pensionari. Mica recalculare are rezultate zero
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Carambol pe Autostrada Soarelui. Șase mașini au fost implicate într-un accident grav în zona Dragalina
Cancan.ro
Ireal câți mici a mâncat Piedone la o singură masă, într-un restaurant din Regie: Șeful ANPC a stabilit un record greu de egalat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a renunțat la bancomat. Decizie pentru cei care au cont și card la bancă. Cum veți putea retrage cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici