Cod rutier 2023. Ce amenzi rişti dacă depăşeşti viteza legală cu 10-60 km la oră. În cât timp ajunge amenda acasă

Conform Codului rutier, șoferii vor fi amendați cu sume cuprinse între 290 și 2.900 de lei pentru depășirea vitezei. Sunt și cazuri în care permisul de conducere poate fi suspendat.
Filip Stan
28 apr. 2023, 10:19
Cod rutier 2023. Ce amenzi rişti dacă depăşeşti viteza legală cu 10-60 km la oră. În cât timp ajunge amenda acasă

Cod rutier 2023 Depășirea vitezei legale se pedepsește în România cu o amendă de până la 600 de euro. Dacă primiți această amendă maximă rămâneți și fără permis.

Cod rutier 2023. Amendă de 2500 de lei pentru şoferii care blochează parcarea

Odată cu primirea unor amenzi pentru depășirea vitezei legale obțineți și puncte. La atingerea pragului de 15 puncte în 6 luni vi se va reține permisul pentru 30 de zile. Punctele de penalizare se șterg la 6 luni din momentul în care le-ați primit.

Codul rutier depășirea: Conform Codului rutier, șoferii vor fi amendați cu sume cuprinse între 290 și 2.900 de lei pentru depășirea vitezei. Sunt și cazuri în care permisul de conducere poate fi suspendat.

Cod rutier 2023. Amenzi rutiere 2023 – sancțiuni viteză:

Teoretic, pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h ar trebui să luați un avertisment depășire viteză.

  • Dacă depășesc cu 10-20 km/h viteza maximă admisă șoferii vor primi 2-3 puncte-amendă (290 de lei sau 435 lei) + 2 puncte de penalizare.
    Pentru 21-30 km/h peste viteza maximă admisă șoferii vor primi 4-5 puncte-amendă (580 sau 725 lei) + 3 puncte de penalizare.
    Pentru 31-40 km/h peste viteza maximă admisă șoferii vor primi 6-8 puncte-amendă (870 sau 1.160 lei) + 4 puncte de penalizare.
    Cei care depășesc cu 41-50 km/h viteza maximă admisă vor primi 9-20 de puncte-amendă (1.305 sau 2.900 lei)+ 6 puncte de penalizare.
    Depășirea vitezei legale cu peste 50 km/h / depășirea vitezei legale cu peste 60 km/h are ca urmări primirea a 9-20 de puncte-amendă (1.305 sau 2.900 lei) + suspendarea permisului pentru o perioadă de 90 de zile. Așadar, depășirea vitezei legale vă poate lăsa fără permis auto.

Din 2018, valoarea punctului de amendă a fost menținută la 145 de lei – punct amendă 2023.

De asemenea, șoferii pot fi amendați și dacă circulă nejustificat cu o viteză cu cel puțin 10 km/h mai mică decât limita minimă impusă de lege. În acest caz, amenda este de 2-3 puncte-amendă, adică 290 sau 435 de lei.

COD RUTIER 2023. Schimbări majore la obţinerea permisului! Examinatorii nu vor mai fi cadre MAI

Noul cod rutier limita de viteză: În România, viteza legală este de 50 km/h în localități, iar în afară localităților de 90 km/h pe drumuri naționale, 100 km /h drumuri național-europene, 130 km/h pe autostradă.

Termenul de plată al amenzilor la jumătate din valoarea lor este de 15 zile.
Chitanța de plată a amenzii rutiere va avea trecute urmatorele informații:
– seria procesului verbal
– codul numeric personal al contravenientului
– contul unic al Trezoreriei
– suma de plată
– data plății

Puncte penalizare viteză
a. clasa I de sancțiuni – 2 sau 3 puncte-amendă;
b. clasa a II-a de sancțiuni – 4 sau 5 puncte-amendă;
c. clasa a III-a de sancțiuni – de la 6 la 8 puncte-amendă;
d. clasa a IV-a de sancțiuni – de la 9 la 20 puncte-amendă;
e. clasa a V-a de sancțiuni – de la 21 la 100 puncte-amendă. Contravențiile prevăzute la clasa a V – a de sancțiuni se aplică persoanelor juridice.

Cele mai mari amenzi de circulație în România pot ajunge la 2.900 de lei pentru persoanele fizice care comit sancțiuni incluse în clasa a IV-a, penalizate cu 20 de puncte-amendă.

Amenzile maxime pentru persoanele juridice sunt între 21 și 100 de puncte-amendă (clasa a V-a de sancțiuni), 3045 lei și 14500 lei.

În cât timp vine amenda radar acasă 2023
Se pot trimite amenzi prin poștă, dar doar după ce s-a identificat conducătorul auto. Dacă nu ați fost opriți în trafic, aveți șanse mari să scăpați de amenzi radar. Amenda radar ar trebui să o primiți în maxim 6 luni.

Cod rutier 2023. Şoferii, obligaţi să folosească luminile pe toate categoriile de drumuri
Prescrierea amenzilor contravenționale, așa cum sunt și amenzile rutiere, este prevăzută în Codul de procedură fiscală. Aceste amenzi, în cazul în care nu sunt plătite, trebuie executate silit. Dacă executarea silită nu se produce într-o anumită perioadă specificată în lege, statul pierde dreptul de a recupera datoria.

ART. 215 Începerea termenului de prescripție
(1) Dreptul organului de executare silită de a cere executarea silită a creanțelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naștere acest drept.
(2) Termenul de prescripție prevăzut la alin. (1) se aplică și creanțelor provenind din amenzi contravenționale.

Cod rutier 2023. Ce amendă riști să primești dacă mergi prea încet cu mașina

Cele mai comune probleme cu care se confruntă polițiștii sunt vitezomanii. Cele mai multe amenzi se dau pentru depășirea limitei de viteză, dar există și cazuri în care se sancționează șoferii care circulă mult prea încet, fără a avea motive întemeiate.

În momentul de față, în România, un punct de amendă este egal cu suma de 145 de lei. Dacă mergi cu o viteză foarte mică, mai mică decât cea prevăzută de lege, ce îngreunează traficul, riști două – trei puncte de amendă.

Astfel, sancțiunea pentru deplasarea prea lentă cu un autovehicul poate fi sancționată cu până la 450 de lei.

Sancțiunea nu se aplică în cazul în care traficul este îngreunat și efectiv nu permite deplasarea cu o viteză stabilită în limitele legii. De asemenea, la excepții intră și cei care-și caută loc de parcare.

Pe autostradă, viteza maximă de circulație este de 130 km/h. În ceea ce privește viteza minimă, aici vorbim despre 50 km/h.

Pe drumurile expres, limita de viteză este de 120 km/h (modificată, de la 100 km/h), pe drumurile naționale de 100 km/h, iar în localități, de 50 km/h.

Amenzi uriașe pentru șoferii care nu au kitul auto

Un alt aspect banal pentru care se pot da amenzi în trafic reprezintă lipsa trusei de prim ajutor. Toţi şoferii din România sunt obligaţi să aibă în mașină kit-ul de siguranță auto care conține trusa medicală, două triunghiuri reflectorizante și un stingător pentru incendii.

Șoferii care nu au în mașină kit-ul pentru siguranță auto riscă amenzi între 580 de lei și 725 de lei, potrivit noului Cod Rutier care a intrat în vigoare începând cu data de 27 februarie 2022.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!