O nouă țeapă face victime pe bandă rulantă pe internet, printre români: „NU dați click pe link!”

Țeparii din social media depun eforturi susținute pentru a face cât mai multe victime, prin diverse metode. În România, o nouă „tactică" pune în pericol datele personale ale cetățenilor. 

31 iul. 2023, 23:35
O nouă țeapă face victime pe bandă rulantă pe internet, printre români: „NU dați click pe link!”

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează românii: prin intermediul unor conturi de Facebook sparte de hackeri, sunt publicate postări cu mesaje false, ce anunță moartea unor persoane.

Astfel, utilizatorii din social media dau click pe niște linkuri dubioase, ce conduc la adrese ce virusează sistemele de operare ale curioșilor.

„Un astfel de caz a fost prezentat săptămâna trecută de către CyberM.ro: atacatorii se foloseau de conturi compromise pentru a lansa mesaje false cu un caracter tragic, în care anunţau moartea anumitor persoane în urma unor accidente.

Ţinta principala a atacatorilor era, evident, stârnirea curiozităţii sau panicarea utilizatorilor pentru a face click pe link, cu scopul de a afla mai multe detalii.

La o primă analiză, utilizatori din România care accesau acel link erau redirecţionaţi către un clip pe Youtube, ceea ce arată ca un hoax. Este însă posibil ca în alte cazuri similare utilizatorul să fie redirecţionat către conţinut maliţios!”, au transmis reprezentanții DNSC.

Cum să nu-ți iei țeapă – recomandările experților în securitate cibernetică

Specialiștii în securitate cibernetică au recomandat utilizatorilor să analizeze cu atenţie informaţiile din online şi să raporteze astfel de postări pentru „scam” sau „spam” către Facebook.

De asemenea, se recomandă restricţionarea publicării automate pe profil a postărilor în care o persoană este etichetată de prieteni sau cunoştinţe pe social media.

În plus, internauții sunt sfătuiţi să evite accesarea de link-uri din postări cu conţinut alarmant, chiar dacă recunosc profilul.

Atenție, nu trebuie instalate programe sau aplicaţii, abonări la servicii şi nu se furnizează date personale, de autentificare sau de card, în urma accesării unor astfel de link-uri.