Nouă tulpină COVID, mai periculoasă decât Delta, cu 32 de mutaţii

Varianta indiană (delta) a SARS-CoV-2, foarte contagioasă, a redus la 40% eficienţa vaccinurilor împotriva transmiterii covid-19, subliniază miercuri directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) Tedros Adhanom Ghebreyesus, care îndeamnă oamenii să continue să poarte măşti de protecţie şi să respecte alte bariere practice, relatează AFP.

25 nov. 2021, 11:10
Nouă tulpină COVID, mai periculoasă decât Delta, cu 32 de mutaţii

Experții britanici trag un semnal de alarmă cu privire la o nouă tulpină COVID despre care se crede că este cea mai modificată versiune a virusului de până acum. Până acum au fost detectate doar zece cazuri de tulpină Botswana. Aceasta a fost observată în trei țări.

Octavian Jurma estimează o creştere a infectărilor COVID în decembrie. Valul 5 ar putea începe în februarie
Tulpina poartă 32 de mutații, dintre care multe sugerează că este foarte transmisibilă și rezistentă la vaccin și are mai multe modificări ale proteinei sale de vârf decât orice altă variantă identificată până acum. Oamenii de știință susțin că este posibil să fi apărut în urma unei infecții pe termen lung la un pacient cu HIV. Lupta împotriva acestei tulpini pare să fie mai dificilă deoarece antrenează sistemul imunitar să recunoască o versiune mai veche a acestei părți a virusului.

B.1.1.529 are potențialul de a fi „mai rău decât aproape orice altceva”

Dr. Tom Peacock, un virolog de la Imperial College, care ar fi constatat primul răspândirea acestei tulpini a descris combinația de mutații a variantei drept „oribilă”. El a avertizat că B.1.1.529, numele său științific, are potențialul de a fi „mai rău decât aproape orice altceva” – inclusiv tulpina Delta, dominantă la nivel mondial. Totuși, experții susțin că nu sunt încă motive de îngrijorare deoarece nu există încă semne că acesta se răspândește rapid.

Până în prezent, trei infecții au fost detectate în Botswana și șase în Africa de Sud. Un caz a fost observat și la un bărbat de 36 de ani din Hong Kong, care s-a întors recent de pe continent. Deși în Marea Britanie nu a fost depistat încă niciun caz de infectare cu această tulpină, autoritățile sanitare au anunțat că supraveghează îndeaproape această variantă a coronavirusului.

Bilanţ coronavirus 25 noiembrie 2021: 2000 de cazuri, dar peste 200 de decese în 24 de ore
Nou efect secundar descoperit după infectarea cu COVID-19. Nu mai poți simți durerea

Specialiștii au identificat un nou efect secundar în urma infectării COVID-19. Este vorba despre posibilitatea de a simți durerea. Medicii de la Spitalele Universitare din Geneva (HUG) au observat un fenomen surprinzător în timpul celui de-al doilea val al pandemiei de COVID-19. Unii pacienți cu dureri legate de cancer au cunoscut o scădere semnificativă sau chiar dispariție a percepției durerii în faza acută a infecției.

Grupul de Comunicare Strategică anunţă joi, pe baza datelor existente la ora 10.00, că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat peste 2.100 de cazuri noi de COVID-19 şi au fost raportate 212 decese, din care 35 sunt din perioada anterioară.În Bucureşti, rata infectărilor a scăzut la 2,67.