O nouă zi de protest în faţa Guvernului. Sindicaliştii de la ALRO au ieşit în stradă UPDATE

Sindicaliştii din industria metalurgică, printre care se numără şi cei de la ALRO, protestează vineri, în faţa Guvernului. Oamenii sunt nemulţumiţi de Ordonanţa de Urgenţă care exceptează de la plafonarea energiei şi a gazelor clienţii non-casnici.

04 feb. 2022, 09:18
O nouă zi de protest în faţa Guvernului. Sindicaliştii de la ALRO au ieşit în stradă UPDATE

O nouă zi de protest în faţa Guvernului. UPDATE: Vicepreşedintele Sindicatului Liber ALRO spune că aproximativ 400 de angajaţi ai companiei vor intra în şomaj tehnic în această lună, din cauza închiderii a trei dintre cele cinci hale de electroliză.

„Motivul protestului de azi este problema reglementării energiei. S-a dat, într-adevăr, o ordonanţă de urgenţă pentru casnici. Pentru industrie, plafonarea nu este valabilă, şi nu intrăm nici noi, ALRO, la plafonare, pentru asta protestăm. Din păcate azi nu ne-a primit nimeni de la Guvern.

Noi n-am avut parte de compensare absolut deloc. S-a dat ordonanţă de urgenţă pentru plafonare pentru cei casnici, dar pentru industrie nu s-a dat absolut nimic. Deja două hale s-au închis, începem închiderea celei de-a treia hale. Deci se închid 3 hale de electroliză din cinci. Deocamdată se pune problema şomajului tehnic, deocamdată nu se pune problema disponibilizării, dar nu o să putem să-i ţinem în şomaj tehnic (pe termen lung, n.r.), că e plătit de companie.

Este vorba de aproximativ 400 de oameni de la ALRO care o să intre în şomaj tehnic în această lună. Dacă halele se închid, sunt 400 de oameni pe care trebuie să îi repartizăm prin alte secţii, dacă halele nu mai sunt. Ca să îi păstrăm avem varianta cu şomajul tehnic, ca să nu se ajungă la disponibilizări din start”, a afirmat Dragoş Popa, potrivit Agerpres.

Liderul sindical a subliniat că atât ALRO Slatina, cât şi Alum Tulcea, sunt în colaps total din cauza preţului energiei.

„Mai departe nu ştim ce se va întâmpla. Energia e foarte scumpă, plus că nici nu există, nu mai e energie rămasă pe piaţă în momentul de faţă. Deci şi noi, ALRO Slatina, şi ALUM Tulcea, care face parte tot din Vimetco Grup, suntem în colaps total. Am fost azi 100 de oameni, am vrut să fim în limitele legii, dar noi avem 4.000 de angajaţi, dacă am ieşi toţi… Noi vrem să cădem la pace cumva, să funcţionăm, să avem energie la un preţ rezonabil ca să supravieţuim. Vă daţi seama câte taxe plătim şi noi, ALRO fiind un consumator de 6% din energie, deci vă daţi seama câte taxe sunt plătite la stat pentru acest consum”, a menţionat Dragoş Popa.

Vicepreşedintele Sindicatului Liber ALRO a atras atenţia că societatea comercială nu a primit ajutor de stat, ci returnarea plăţilor efectuate pentru emisiile de CO2.

La mitingul din Piaţa Victoriei participă  membri din Sindicatul Liber Alro, Sindicatul Alroproduct, Sindicatul UPS, Sindicatul Prelucrarea Aluminiului şi Sindicatul Alum Tulcea.

O nouă zi de protest în faţa Guvernului

Principalul motiv este faptul că prin Ordonanţa de Urgenţă se exceptează de la plafonarea energiei electrice şi a gazelor naturale pentru  clienţii non-casnici.

Citeşte şi Protest zgomotos în faţa Ministerului Energiei. Virgil Popescu, huiduit de sindicaliştii de la ALRO

„Principalul motiv este faptul că prin Ordonanţa de Urgenţă din data de 25.01.2022 (…) se exceptează de la plafonarea energiei electrice şi a gazelor naturale pentru intervalul 01.02 – 31.03.2022 clienţii non-casnici care au primit ajutor de stat. Acest lucru este complet incorect, întrucât, practic, nu a fost ajutor de stat, ci ‘returnarea sumelor de bani pe care Alro le-a achitat ca urmare a plăţilor efectuate pentru emisii de CO2, incluse în preţul energiei'”, se menţionează în comunicatul remis de organizaţiile sindicale.

Sindicatele din industria metalurgică solicită Guvernului „să limiteze preţurile aplicate la energie şi gaz la valoarea celor din decembrie 2020 pentru cel puţin un an (legea prevede posibilitatea prelungirii până la 3 ani), precum şi interzicerea exportului de energie electrică şi distribuirea acesteia către consumatorii industriali şi casnici”.

Producătorul de aluminiu Alro a anunţat, în 28 decembrie, că activitatea de producţie a aluminiului primar se va diminua, de la cinci hale de electroliză la două hale, ca urmare a creşterii preţului la gaze şi energie electrică. De asemenea, compania va implementa măsuri de reducere a costurilor şi de eficientizare a activităţii.

„Se naşte un fenomen imposibil de oprit, şi anume trimiterea a peste 1.300 de angajaţi în şomaj tehnic, oferindu-le acestora şi familiilor lor sărăcie, pentru că nu va mai fi posibilă angajarea lor şi redeschiderea capacităţilor închise, chiar dacă conducerea declarativ o face, întrucât investiţiile pentru repornire sunt de ordinul sutelor de milioane de dolari”, acuzau sindicaliştii la finalul anului trecut.

Citeşte şi Protest la Guvern, după anunțul că certificatul digital cu doza booster pentru călătoriile în UE a fost aprobat!