O pisică din Al Doilea Război Mondial, onorată pentru curaj FOTO

O pisică ce a stat alături de militarii care făceau teste cu bombe deasupra Atlanticului în cel de-al Doilea Război Mondial va fi onorată pentru curaj.

RomaniaTV.net
04 nov. 2011, 08:11
O pisică din Al Doilea Război Mondial, onorată pentru curaj FOTO

Pyro stătea în hainele aviatorilor, în timp ce zburau la peste 6.000m şi a fost alături de ei chiar şi în timpul testelor cu bombe.

Felina î-a protejat mâinile stăpânului său, Bob Bird, de îngheţ, ţinându-le calde, când avionul în care erau cei doi a amerizat de urgenţă.

BBC va transmite un reportaj, în care fiul lui Bird, Robin, îl va omagia pe Pyro.

„Suntem foarte mândri de Pyro. A fost singura pisică zburătoare din cel de-al Doilea Război Mondial şi din orice alt război, din câte ştim noi (…) Militarii credeau că pisica le aduce noroc în timpul zborurilor experimentale deasupra Atlanticului. Acele misiuni erau foarte periculoase şi mulţi au murit, aşa că era foarte superstiţioşi, iar Pyro era foarte important pentru moralul lor”, povesteşte Robin Bird, în vârstă de 64 de ani.

Pyro a fost adoptat de fotograful Robin Bird, pe vremea când stătea într-o bază militară. Stăpânul său a observat că pisoiul era nefericit când stătea singur, aşa că a început să îl poarte cu el, în jachetă, în timpul zborurilor.

„Lui Pyro îi plăcea să zboare. Nu îi era deloc frică. Mama mi-a spus că Bob fluiera când pleca cu avionul, iar Pyro venea în fugă la el”, îşi aduce aminte Robin.

Pyro a devenit erou într-o zi de iarnă, în 1943, când la 6.000m altitudine, avionul în care zbura cu Robin a fost acoperit de gheaţă. Fotograful şi-a scos o mănuşă pentru a schimba lentilele la aparat, iar degetele i-au îngheţat sever. Pisica i-a încălzit atunci mâinile şi i le-a salvat. Pyro i-a protejat mâinile şi după ce avionul a trebuit să amerizeze de urgenţă, în apropierea Scoţiei.

Bird şi-a petrecut două săptămâni în spital pentru a-şi reveni, iar doctorii i-au spus că pisica i-a salvat degetele.

În 1945, Pyro devenise prea mare pentru a mai fi ţinut în jachetă, în avion, aşa că era lăsat la bază. Bird s-a întors din misiune, într-o zi, şi a aflat că Pyro fusese ucis de un camion.

„Tatăl meu vorbea tot timpul de Pyro. Ţinea extrem de mult la el şi a fost distrus când a murit (…) Din povestirile tatălui meu, Pyro merită să fie onorat, de aceea l-am propus pentru acest premiu”, spune Robin Bird.