O platformă petrolieră a eşuat în Alaska: Autorităţile speră să evite deversarea

Paza de Coastă americană speră să evite o maree neagră după ce o platformă petrolieră a eşuat pe coastele unei insule din Alaska, în seara de Sfântul Sylvestru.

RomaniaTV.net
03 ian. 2013, 10:46
O platformă petrolieră a eşuat în Alaska: Autorităţile speră să evite deversarea

Platforma Kulluk, exploatată de către grupul petrolier anglo-olandez Shell, era pe cale să fie remorcată luni, cu destinaţia Seattle (statul Washington, nord-vest), în momentul în care condiţii meteorologice dificile şi o mare agitată au detaşat platforma de remorchere.

Aceasta a eşuat, în seara de Sfântul Sylvestru, pe Insula Kodiak, la aproximativ 480 sud-vest de Anchorage şi la câteva sute de kilometri de Prince William Sound, unde nava Exxon Valdez a eşuat în martie 1989, provocând una dintre cele mai grave catastrofe ecologice din istorie.

O echipă de recunoaştere din cadrul serviciilor de intervenţie a petrecut trei ore la bordul platformei, în cadrul unei misiuni de evaluare, a anunţat o sursă oficială.

Platforma transportă peste 560.000 de litri de diesel şi peste 45.000 de litri de petrol, potrivit postului local de televiziune KTUU.

Nicio scurgere nu a fost semnalată imediat, dar controale suplimentare sunt în curs, în contextul în care autorităţile statului studiază opţiunile unei salvări a platformei. Aceasta era, miercuri, „dreaptă şi stabilă”, potrivit unui comunicat emis de Paza de Coastă.

Zboruri urmau să fie efectuate miercuri deasupra platformei, pentru evaluarea unor eventuale pagube.

„Toate persoanele implicate în (operaţiunea de) salvare au acelaşi obiectiv, şi anume recuperarea platformei Kulluk fără pagube şi fără răniţi sau un impact asupra mediului”, a declarat amiralul Thomas Ostebo, un purtător de cuvânt al Pazei de Coastă din Alaska.

Optsprezece angajaţi au fost evacuaţi de pe platformă, înainte ca aceasta să eşueze, potrivit KTUU, iar trei persoane au fost rănite uşor, potrivit Shell.

„Condiţiile meteorologice extreme şi marea agitată constituie în continuare o provocare”, a declarat Susan Childs, însărcinată cu situaţii de criză în cadrul Shell.