O porţiune din Parcul Verdi din Bucureşti, de vânzare pe OLX

O porţiune din parcul Verdi, aflat în cartierul bucureştean Floreasca, a fost scoasă la vânzare pe OLX pentru suma de 7 milioane de euro. Parcul a fost retrocedat, iar locuitorii din zonă cer Primariei Capitalei şi Primăriei Sectorului 2 salvarea parcului. 

06 aug. 2016, 08:04
O porţiune din Parcul Verdi din Bucureşti, de vânzare pe OLX

„Vand imobil teren situat in str. Verdi nr. 2 bis, sector 2 Bucuresti, nr. cadastral 228761 in suprafata de 11 896 m2. Pret informativ: 600 E/mp. Oferta serioasa. Prefer cumparator direct. Caracteristici: folosinta teritoriului – curti constructii, zona functionala V1a. Imobilul intra sub incidenta Legii nr. 135/2014, Art. II: Dupa alineatul (8) al articolului 18 din Legea nr. 24/2007 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din intravilanul localitatilor, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 764 din 10 noiembrie 2009, cu modificarile si completarile ulterioare, se introduce un nou alineat, alineatul (9), cu urmatorul cuprins:
„(9) Terenurile inscrise in cartea funciara ca fiind in categoria curti – constructii, terenuri ce se afla in proprietatea privata a persoanelor fizice sau juridice, nu pot fi inventariate sau declarate ca spatii verzi, in sensul legii, decat dupa indeplinirea procedurii de expropriere conform legislatiei in domeniu.””, se arata in anuntul de pe OLX, conform Hotnews.

Potrivit ultimelor modificari la Legea 24/2007 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din intravilanul localitatilor, „Terenurile inscrise in cartea funciara ca fiind in categoria curti-constructii, terenuri ce se afala in proprietatea privata a persoanelor fizice sau juridice, nu pot fi inventariate sau declarate ca spatii verzi, in sensul legii, decat dupa indeplinirea procedurii de expropriere conform legislatiei in domeniu”.

Pe de alta partea, Legea 70/2013 de aprobare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 114/2007 -spuen ca „Schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi si/sau prevazute ca atare in documentaiile de urbanism, reducerea suprafetelor acestora ori stramutarea lor este interzisa, indiferent de regimul juridic al acestora. Actele administrative sau juridice emise ori incheiate cu nerespectarea prevederilor aliniatului 1 sunt lovite de nulitate absoluta”.

Locuitorii din zona cer Primariei Capitalei si Primariei sectorului 2 salvarea parcului, insa pana acum autoritatile nu au avut nicio reactie. O solutie ar fi exproprierea pentru cauza de utilitate publica sau rascumpararea terenului.