O rachetă de apărare antiaeriană trasă din Ucraina a căzut în Belarus. Autorităţile de la Minsk l-au convocat pe ambasadorul ucrainean

O rachetă antiaeriană ucraineană s-a prăbuşit joi în Belarus, au transmis autorităţile din această fostă republică sovietică aliată cu Rusia. Autorităţile de la Minsk au anunţat că l-au convocat pe ambasadorul ucrainean pentru "a protesta împotriva unui tir cu rachetă" S-300 "de pe teritoriul Ucrainei în direcţia celui al Belarus", pe care Ministerul Apărării belarus a anunţat mai devreme că l-a interceptat în regiunea Brest.

29 dec. 2022, 17:23
O rachetă de apărare antiaeriană trasă din Ucraina a căzut în Belarus. Autorităţile de la Minsk l-au convocat pe ambasadorul ucrainean

O rachetă de tip S-300 trasă din Ucraina a căzut pe teritoriul Belarusului, fiind doborâtă de apărarea antiaeriană a acestei ţări aliate cu Moscova, a anunţat agenţia de presă oficială a Minskului, BelTA, în condiţiile în care Rusia a declanşat joi împotriva Ucrainei unul dintre cele mai ample atacuri cu rachete de la începutul războiului.

Incidentul a avut loc între orele locale 10.00 şi 11.00 a.m. (09.00-10.00, ora României), adică aproximativ în momentul în care Rusia lansa zeci de rachete spre Ucraina. BelTA susţine că racheta care a aterizat în Belarus a venit de pe teritoriul ucrainean. Agenţia a publicat şi o fotografie a ceea ce a spus că sunt părţi ale unei rachete S-300 pe un câmp agricol gol.

Ministerul Apărării de la Minsk a spus iniţial că investighează dacă sistemele de apărare aeriană ale Belarusului au doborât racheta sau dacă a fost vorba de o ratare. Ulterior a anunţat că racheta a fost doborâtă de forţele sale de apărare antiaeriană.

Forţele Aeriene ucrainene au denunţat joi atacuri ruse ”masive” cu rachete de croazieră, în mai multe oraşe ucrainene, inclusiv la Kiev. Consilierul prezidențial ucrainean a anunțat că peste 120 de rachete au fost lansate de Rusia în această joi dimineață asupra unor ținte civile din Ucraina.

Zgomotul exploziilor se aude în Republica Moldova, în zona Palanca, localitate aflată la mai puțin de 60 km distanță de portul Odesa, primul punct de oprire și odihnă pentru zeci de mii de refugiați din Ucraina, în mare parte din regiunile Odesa, Mikolaiv, Herson sau Donețk.

 

Autorităţile de la Minsk îl convoacă pe ambasadorul ucrainean după ce o rachetă de apărare antiaeriană trasă din Ucraina a căzut în Belarus

Belarusul l-a convocat joi pe ambasadorul ucrainean la Minsk pentru „a protesta împotriva unui tir cu rachetă” S-300 „de pe teritoriul Ucrainei în direcţia celui al Belarus”, pe care Ministerul Apărării belarus a anunţat mai devreme că l-a interceptat în regiunea Brest, relatează AFP şi Reuters.

„Partea belarusă a cerut desfăşurarea imediată a unei anchete aprofundate privind consecinţele acestui tir cu rachetă, pedepsirea celor responsabili şi luarea de măsuri globale pentru a împiedica pe viitor astfel de incidente, care ar putea avea consecinţe catastrofice”, a precizat diplomaţia belarusă într-un comunicat.