O rachetă Falcon 9 a produs o gaură de aproape 900 de kilometri în ionosferă. Cum ne afectează

Rachetele pot lăsa urme în armosferă după lansare, iar SpaceX a învăţat probabil acest lucru pe propria piele. Cercetătorii au determinat că lansarea unui Falcon 9 în august 2017 nu doar că a creat o undă de şoc circulară, dar a creat şi o gaură de 899 de kilometri în plasma ionosferei. Fenomenul a fost produs de încărcătura uşoară a rachetei.

28 mart. 2018, 11:07
O rachetă Falcon 9 a produs o gaură de aproape 900 de kilometri în ionosferă. Cum ne afectează

Conform Engadget, majoritatea rachetelor au o traiectorie curbată pentru reducerea efectului gravitaţiei, scrie independent.md. Însă racheta companiei SpaceX căra o încărcătură atât de uşoară încât a fost lansată pe o traiectorie aproape verticală. Conform analizelor specialiştilor, stratul ionosferei s-a refăcut după trei ore de la lansare.

Citeşte şi SpaceX lansează doi sateliţi-prototip dintr-o flotă de 12.000 de sateliţi care vor furniza internet în toată lumea

În sine, gaura din ionosferă nu a creat haos, însă astfel de lansări mai frecvente şi mai puternice ar putea distruge sistemele de navigaţie GPS. Operatorii vor fi nevoiţi să supravegheze mai atent lansările pentru a fi siguri că nu vor crea dereglări ale sistemelor de telecomunicaţii. La bordul rachetei Falcon 9 lansată în august 2017 s-a aflat satelitul FORMOSAT-5.