Patru astronați se îndreaptă spre Stația Spațială Internațională! Space X a trimis un alt echipaj care va sta șase luni la bordul stației orbitale

Racheta Falcon 9 în vârful căreia se afla o capsulă Crew Dragon, operată în mod autonom şi botezată Endeavor, a fost lansată, duminică noapte, de la Centrul Spaţial Kennedy al NASA de la Cape Canaveral, situat de-a lungul coastei atlantice a Floridei, informează The Independent.

04 mart. 2024, 11:17

SpaceX a lansat în dimineața aceasta, ora României, o rachetă Falcon 9 care duce patru astronauți ce vor petrece șase luni și vor face experimente pe Stația Spațială Internațional, ca parte a misiunii Crew-8. Din echipaj face parte și un cetățean rus.

Citește și Elon Musk, o nouă cronologie pentru proiectul său pe Marte: „Voi fi surprins dacă nu vom ateriza în cinci ani”

Lansarea a fost la ora României 5.55 luni dimineață, duminică, ora 22.53 la Kennedy Space Center (KSC) din Cape Canaveral, Florida.

Andocarea cu modulul Harmony al SSI este programată pentru ora 3.00, pe 5 martie (ora din Florida).

Cu misiunea Crew-8, SpaceX este la al 13-lea zbor cu echipaj (dintre care opt pentru NASA), iar compania a trimis în total 50 de oameni pe orbită.

Astfel, peste 200 de experimente ştiinţifice urmează să fie desfăşurate în timpul celor şase luni ce vor fi petrecute de echipajul Crew-8 la bordul staţiei orbitale, care este locuită în permanenţă de 23 de ani, potrivit TheIndependent.

Zborul în spaţiu organizat în cadrul rotaţiei de rutină a echipajului de pe ISS fusese programat iniţial pe 22 februarie, dată la care a fost amânat pentru prima dată.

Capsula Dragon, utilizată deja de patru ori

De asemenea, au urmat mai multe amânări, din cauza vremii neprielnice, de exemplu, ultima oară vântul a bătut cu viteze foarte mari.

Capsula Dragon care transportă echipajul, plasată în vârful rachetei, a fost deja utilizată în cadrul a patru misiuni precedente cu echipaj uman.

Cei patru pasageri sunt membri ai Crew-8, cea de-a opta misiune de rotaţie de rutină asigurată de SpaceX pentru NASA începând din 2020.

Americanul Michael Barratt este singurul astronaut din cadrul misiunii Crew-8 care a vizitat deja ISS. Acesta este cel de-al treilea sejur al său la bordul staţiei orbitale.

Te-ar putea interesa și Elon Musk s-a săturat de ştiinţă. Şeful Tesla se gândeşte să renunţe la afaceri şi să devină influencer full-time

Misiunea reprezintă prima călătorie spaţială pentru ceilalţi doi americani – Matthew Dominik şi Jeanette Epps -, precum şi pentru cosmonautul rus Alexander Grebenkin.