O rachetă SpaceX a explodat în timpul unui test de aterizare

O rachetă a companiei private aerospaţiale SpaceX, deţinută de antreprenorul Elon Musk, a explodat miercuri în timpul unui test de aterizare în Texas (SUA). Racheta distrusă era un model cunoscut ca Starship prevăzută pentru a transporta o încărcătură de 100 de tone în spaţiu.

10 dec. 2020, 10:46
O rachetă SpaceX a explodat în timpul unui test de aterizare
O rachetă SpaceX a explodat în timpul unui test de aterizare

O rachetă SpaceX a explodat. Starship a decolat de la baza de lansare pe care SpaceX o deţine în Boca Chica (Texas) şi a urcat până la 12 kilometri înălţime propulsată de trei motoare Raptor înainte de a reveni la punctul de pornire, unde trebuia să aterizeze. La revenirea pe sol racheta a explodat transformându-se într-o uriaşă bilă de foc,  relatează EFE, citat de Agerpres.

Citeşte şi: Capsula Crew Dragon a SpaceX a părăsit Staţia Spaţială Internaţională şi se îndreaptă spre Terra

O rachetă SpaceX a explodat

Musk a explicat pe Twitter că în timpul coborârii „presiunea în rezervorul de combustibil al rachetei era scăzută”, ceea ce a provocat ca „viteza de aterizare să fie foarte mare„. El a precizat că SpaceX a obţinut „întreaga informaţie necesară” din acest test de probă. Şi a încercat să minimalizeze acest eşec, postând mesajul: „Mars, here we come!!

Starship, o rachetă ce atinge înălţimea de 120 de metri atunci când este completată cu prima treaptă a acestui lansator greu, a fost concepută pentru a transporta un echipaj de oameni şi o încărcătură de 100 de tone până pe Lună şi pe planeta Marte.

Citeşte şi: Elon Musk caută doritori care să testeze noua sa platformă de Internet. Ce condiţii impune fondatorul SpaceX

Starship face parte din gama lansatoarelor de ultimă generaţie dezvoltate de SpaceX, 100% reutilizabile şi considerate nucleul central al ambiţiilor lui Elon Musk, care doreşte ca voiajele oamenilor în spaţiu să devină mai accesibile.