O rachetă SpaceX a explodat la aterizare. Este al doilea incident de acest fel

Un al doilea prototip de rachetă dezvoltată de compania lui Elon Musk a explodat marți în momentul aterizării. Un incident similar a avut loc în decembrie anul trecut, când o altă rachetă dezvoltată de SpaceX a explodat la aterizare, scrie Mediafax.

03 feb. 2021, 11:48
O rachetă SpaceX a explodat la aterizare. Este al doilea incident de acest fel
O rachetă SpaceX a explodat la aterizare

O rachetă SpaceX a explodat la aterizare. Prototipul de rachetă SN9 urma să ajungă până la o altitudine de 10.000 de metri, obiectiv pe care, de altfel, l-a şi atins. Însă, după 6 minute și 26 de secunde de zbor, racheta a revenit la sol, iar în momentul aterizării a explodat.

Trebuie să mai lucrăm la aterizare”, a glumit inginerul SpaceX, John Inspurcker.

Acest prototip de rachetă era un model cunoscut sub numele de Starship, la fel ca și SN8 care a sfârșit în același mod.

Rachetele Starships sunt dezvoltate de SpaceX cu un scop clar, și anume să transporte un echipaj de oameni şi o încărcătură de 100 de tone până pe Lună şi pe planeta Marte. Starship face parte din gama lansatoarelor de ultimă generaţie dezvoltate de SpaceX, 100% reutilizabile şi considerate nucleul central al ambiţiilor lui Elon Musk, care doreşte ca voiajele oamenilor în spaţiu să devină mult mai accesibile.

O rachetă SpaceX a explodat la aterizare

La începutul lunii decembrie 2020, prototipul SN8 Starship a decolat de la baza de lansare pe care SpaceX o deţine în Boca Chica (Texas) şi a urcat până la 12 kilometri înălţime propulsată de trei motoare Raptor înainte de a reveni la punctul de pornire, unde trebuia să aterizeze. La revenirea pe sol racheta a explodat transformându-se într-o uriaşă bilă de foc.

Musk a explicat pe Twitter că în timpul coborârii „presiunea în rezervorul de combustibil al rachetei era scăzută”, ceea ce a provocat ca „viteza de aterizare să fie foarte mare”. El a precizat că SpaceX a obţinut „întreaga informaţie necesară” din acest test de probă. Şi a încercat să minimalizeze acest eşec, postând mesajul: „Mars, here we come!!”

Citeşte şi: Elon Musk caută doritori care să testeze noua sa platformă de Internet. Ce condiţii impune fondatorul SpaceX

Starship, o rachetă ce ajunge până la înălţimea de 120 de metri atunci când este completată cu prima treaptă a acestui lansator greu, a fost concepută pentru a transporta un echipaj de oameni şi o încărcătură de 100 de tone până pe Lună şi pe planeta Marte.

Starship face parte din gama lansatoarelor de ultimă generaţie dezvoltate de SpaceX, 100% reutilizabile.