O rasă rară de găini exotice s-a aclimatizat cu ușurință în România. Araucana fac ouă albastre care se vând la prețuri foarte mari

De câțiva ani, pasionații de păsări de curte din România au descoperit găinile din rasa Araucana care s-au adaptat extrem de ușor la condițiile de la noi.

09 feb. 2023, 22:49
O rasă rară de găini exotice s-a aclimatizat cu ușurință în România. Araucana fac ouă albastre care se vând la prețuri foarte mari
Araucana, rasa de găini exotice adusă în România

Găinile din rasa Araucana au fost descoperite de români numai de câțiva ani. Se pare că aceste păsări s-au obișnuit rapid cu condițiile din țara noastră. Ele se deosebesc prin aspect, culoare și calitatea ouălelor.

Iosif Pienariu crește găini Araucana în Sebeș. Acesta are grijă de ele doar pentru familie și expoziții și nu pentru a obține profit. Ultima expoziție la care a participat s-a petrecut la finalul lunii ianuarie.

Alți crescători le dețin pentru a vinde ouăle, care sunt mai scumpe decât cele obișnuite. Ouăle lor au un colorit deosebit, de la verde-turcoaz spre albastru.

Citește și: Rareş Bogdan s-a apucat de crescut găini la Bucureşti: „Avem nişte găini roşii care fac 10-12 ouă”

„A fost descoperită în America de Sud, Chile, fiind, la origine, o rasă sălbatică, care a fost ulterior domesticită. Face ouă de culoare verde-albăstrui, fiind o rasă mult mai mică decât rasele specializate pentru producția de ouă. Se disting și prin faptul că nu au coadă, iar partea din spate este perfect dreaptă. Din cauza asta nu au cum să-i crească pene, adică să formeze o coadă, asemănătoare altor rase de păsări”, spune crescătorul de păsări, potrivit adevarul.ro.

Găinilie Araucana au dimensiui mici spre medii și greutatea lor nu depășește 2 – 2,5 kilograme la cocoși. În standardele acestei rase există 12 varietăți de culoare, de la alb-crem până la negru cu nuanțe de smarald, dar și combinații din două sau trei culori.

Acestea mai au un semn distinctiv, și anume penele de pe cap care pot form un fel de barbă, moș sau perciuni. Crescătorul din Sebeș este de părere că cea mai importantă caracteristică a găinilor este numărul de ouă pe care le pot depune într-un singur an.

Citește și: Ce e de făcut ca găinile să nu mai mănânce ouă. Trei metode eficiente de a descuraja acest obicei dăunător

„Încep de la vârsta de 6 luni și depun chiar și 180 de ouă anual. Ouăle sunt colorate, foarte gustoase și mult mai sănătoase decât cele pe care le consumăm în mod obișnuit. Au mai multe lipide, mai puțin colesterol, un raport mai mare între gălbenuș și lbuș și un raport mai bun între acizii grași Omega 6 și Omega 3”, a mai spus Iosif Pienariu.

Un ou de Araucana se vinde cu prețuri cuprinse între 5 lei și 8 lei. Găinile nu necesită condiții de întreținere diferite de cele din rasele obișnuite, fiind rezistente la condițiile de mediu, putând fi crescute în orice gospodărie din România. Totuși, se recomandă ca acestea să nu fie ținute alături de alte păsări din curte.