O româncă din Grecia a rezistat 5 zile în inundații. Cum a supraviețuit puhoaielor: „Cel mai bun grătar din viața mea”

O româncă prinsă în inundațiile din Grecia a rezistat 5 zile printre puhoaiele de coșmar. Femeia, împreună cu familia și alți localnici din zonele afectate de inundații, s-au refugiat în stațiunea Volos, unde au supraviețuit cu ajutorul singurului supermarket rămas deschis.

08 sept. 2023, 23:49
O româncă din Grecia a rezistat 5 zile în inundații. Cum a supraviețuit puhoaielor: „Cel mai bun grătar din viața mea”
O româncă din Grecia a rezistat 5 zile în inundații. Cum a supraviețuit puhoaielor: „Cel mai bun grătar din viața mea”

O româncă din Grecia a reușit să scape cu viață din inundațiile devastatoare. Aceasta a supraviețuit, alături de familia ei, cu ajutorul alimentelor furnizate de un supermarket rămas deschis, dar care nu mai avea curent. Sute de oameni cer ajutorul autorităților, însă misiunile de salvare sunt îngreunate de puhoaie.

Citește și: Românii din Grecia cer ajutor pe Facebook, dar conaţionalii consideră că este vorba de o înşelătorie: „Cât tupeu să ai!?”

Româncă din Grecia, mărturii din mijlocul coșmarului elen

Aproximativ 200 de români se află izolați în zonele afectate de ciclonul Daniel din Grecia, potrivit Ministerului de Externe. Aceștia au de îndurat condiții grele, mai ales că procurarea mâncării și a apei a devenit din ce în ce mai grea. Chiar dacă autoritățile încearcă să le trimită cu drone provizii, acestea se epuizează rapid. Cele mai mari inundaţii care au lovit ţara în ultima jumătate de secol au ucis şapte oameni, iar în zona Volos, una dintre cele mai afectate de ploi, se află oameni care nu știu cum să ajungă acasă.

Un drum rupt de ape în Lefokastron, la 30 de kilometri de Volos, stă în calea salvării a 30 de români, blocaţi în staţiune. Oamenii au cerut ajutorul autorităţilor elene, dar li s-a transmis să aştepte, lucru foarte greu de făcut în condițiile date. Staţiunea din Grecia devastată de puhoaie a rămas fără curent electric, iar în magazinele care au mai rămas deschise se dă o adevărată luptă pe ultimele produse rămase. Turiştii nu ştiu dacă vor mai găsi provizii pentru următoarele zile, mai ales că nici nu au informații cu privire la ajutorul salvatorilor.

O româncă și familia ei au avut mai mult noroc la acest capitol. Diana a rămas izolată încă de luni într-o staţiune aflată la 70 de kilometri de Volos, iar azi a ajuns la ea o mașină de pompieri care a lăsat-o împreună cu soțul, copilul, cățelul și alți doi localnici în stațiune. De acolo, însă au fost nevoiți să se descurce singuri.

„Ieri am reuşit şi am făcut un grătar. A fost cel mai bun grătar din viaţa noastră. Pentru că ne-au dat carnea care fusese congelată şi care oricum se strica şi tot satul a mâncat ieri grătar”, a declarat turista, potrivit observatornews.ro.

MAE transmite că situaţia din zonele afectate este instabilă şi suferă modificări de la o oră la alta, motiv pentru care le recomandă cetăţenilor români să se intereseze permanent cu privire la starea drumurilor, la evoluţia situaţiei în zona în care se află şi în zonele afectate de inundaţii, să verifice periodic situaţia zborurilor, existând numeroase zboruri întârziate sau anulate, să menţină contactul cu reprezentanţii misiunii diplomatice pentru a putea fi înştiinţaţi despre evoluţia eforturilor echipelor de intervenţii din zonele în care aceştia se află. MAE  le recomandă cetăţenilor români din zonele afectate să respecte întocmai instrucţiunile autorităţilor elene responsabile, să nu părăsească locaţiile sigure în care se află şi să semnaleze imediat evoluţiile situaţiei în care se găsesc şi solicitările suplimentare de sprijin.

Citește și: Inundații în Grecia. Scene de coșmar din cauza ploilor torențiale: oameni morți și mașini ajunse în Marea Egee VIDEO