O scrisoare scrisă pe Titanic, înainte ca vasul să se scufunde, este scoasă la licitaţie

O scrisoare scrisă pe Titanic de către o femeie care a supravieţuit scufundării faimosului vapor se vinde acum la licitaţie, în Marea Britanie.

RomaniaTV.net
01 apr. 2014, 21:00
O scrisoare scrisă pe Titanic, înainte ca vasul să se scufunde, este scoasă la licitaţie

Esther Hart, care a supravieţuit naufragiului împreună cu fiica ei, Eva, în vârstă de 7 ani, îi scrisese mamei sale, care locuia în comitatul Essex, cu câteva ore înainte de producerea tragediei.

Scrisoarea ei este scoasă acum la licitaţie de către Eva, în Marea Britanie şi a fost estimată la peste 100.000 de lire sterline.

În scrisoarea de două pagini, Esther îi scria mamei ei, între altele, că a avut „o călătorie minunată”, în ciuda vântului puternic şi a frigului, scrie mirror.co.uk.

După ce a scris-o, Esther i-a dat-o soţului ei, Benjamin, pentru a o pune la poştă imediat ce aveau să ajungă în New York. Soţul femeii a pus scrisoarea în buzunarul de la haina pe care i-a dat-o lui Esther, ca să îi ţină cald când a fost evacuată de pe vapor, împreună cu Eva, în barca de salvare cu numărul 14.

Benjamin a murit în urma naufragiului, dar scrisoarea lui Esther către mama ei a fost găsită în buzunarul hainei lui. El s-a numărat printre cele 1.522 de persoane care şi-au pierdut viaţa în naufragiu, în data de 14 aprilie, 1912.

În 2010, o scrisoare semnată de un pasager,  Adolphe Saafeld, de la clasa I, de pe Titanic şi adresată soţiei sale, a fost vândută cu 85.000 de dolari tot în cadrul unei licitaţii în Marea Britanie şi a fost cumpărată de un muzeu, care a dorit să îşi păstreze anonimatul. Scrisoarea lui  Saafeld fusese redactată cu cinci zile înainte de scufundarea Titanicului, pe 15 aprilie 1912.

„Vremea este calmă, iar cerul e acoperit de nori. Sunt doar 370 pasageri la clasa întâi. Nu este plăcut să călătoresc singur şi să te las pe tine în urmă. Cred că data viitoare va trebui să mă însoţeşti şi tu. Vaporul merge constant, iar cu excepţia unei vibraţii uşoare, nici nu îşi dai seama că te afli pe mare”, scrisese Saafeld.

Vaporul revoluţionar, Titanic, a plecat din portul Southampton din Marea Britanie pe 10 aprilie 1912, cu 2.200 de persoane la bord, în primul şi ultimul său voiaj spre Statele Unite. Pe 14 aprilie s-a lovit de un aisberg şi s-a scufundat. Cel puţin 1.496 de persoane şi-au pierdut viaţa în cea mai mare tragedie maritimă din lume.