În timp ce fructele clasice au avut de suferit, fermierii din sudul țării au început să experimenteze noi culturi pentru a diversifica oferta și a face față provocărilor climatice. În zona nisipoasă de la Dăbuleni, specialiștii au aclimatizat curmalul chinezesc, cunoscut local drept jujuba.
Cele șase soiuri introduse în 2019 s-au adaptat excelent la condițiile locale, iar recoltarea a fost foarte bună, fiecare pom producând între 15 și 20 de kilograme de fructe. Aceste fructe sunt apreciate pentru conținutul ridicat de vitamina C, iar prețul unui kilogram în piețele și supermarketurile din marile orașe ajunge în jur de 16 lei.
Astfel, acest nou produs a deschis o piață promițătoare pentru fermierii români care vor să valorifice această nișă. Irina Titirică, doctor inginer la Institutul de Cercetare Dăbuleni, a declarat la TV că un consum de jujuba asigură necesarul zilnic de vitamina C, întărește sistemul imunitar, sprijină sănătatea ficatului și are efecte calmante.
În contrast, livezile din alte zone ale țării, cum ar fi cele cu vișini, au fost puternic afectate de vremea nefavorabilă din primăvară. Pomii care anul trecut erau încărcați de fructe au acum doar câteva vișine, multe dintre ele stricate înainte de recoltare. În județul Gorj, de pildă, localnicii sunt nevoiți să importe vișine din alte țări pentru a produce tradiționala vișinată sau dulceață, deoarece recoltele locale sunt aproape inexistente.
Valentin Priporeanu, directorul Direcției Agricole Gorj, a explicat că producția din acest an este extrem de slabă, cu unele zone complet lipsite de producție, iar în altele, deși temperaturile au fost mai ridicate, cantitatea recoltei este insuficientă. Astfel, agricultorii se confruntă cu mari dificultăți, iar viitorul sezonului agricol depinde în mare măsură de condițiile meteo din următoarele luni.
„Producţia e foarte slabă. Sunt zone unde nu există producţie aproape în totalitate, dar şi zone unde au fost temperaturile mai ridicate, dar e producţie slabă”, a explicat Valentin Priporeanu, director Direcţia de Agricultură Gorj, la Antena 1.
Citește și Chec grecesc cu cireșe. Rețeta transmisă din generație în generație