O speranță reală pentru pacienții cu Alzheimer. Vaccinul împotriva bolii se află în ultima fază de testare

Alzheimer este o boală pentru care în prezent nu există un medicament care să oprească sau să inverseze evoluția simptomelor. Un grup de cercetători au dezvoltat un vaccin împotriva acestei afecțiuni care va fi testat și pe oameni.

27 nov. 2021, 00:25
O speranță reală pentru pacienții cu Alzheimer. Vaccinul împotriva bolii se află în ultima fază de testare

Alzheimer este o afecțiune pentru care la momentul de față nu există un tratament care să stopeze evoluția bolii. Vreme de 20 de ani companiile farmaceutice au încercat să fabrice un medicament care să poată vindeca suferința bolnavilor de Alzheimer, din păcate tentativele au fost sortite eșecului.

Acest aliment are beneficii multiple pentru organism.LECITINA e cea mai bună hrană pentru creier şi accelerează arderile. Recomandarea făcută de specialişti
Totuși se pare că există o speranță în viitorul apropiat în ceea ce privește terapia pentru Alzheimer, săptămâna trecută, Brigham and Women’s Hospital a anunțat că a creat un vaccin nazal pentru Alzheimer, conceput pentru a preveni sau încetini progresia bolii. Experții au menționat că vaccinul împotriva Alzheimer va intra curând în faza de testare pe oameni.

Studiul se defășoară pe un eșantion mic de persoane, este vorba de 16 indivizi cu vârste cuprinse între 60 și 85 de ani cu simptome de Alzheimer care vor primi două doze de vaccin la o săptămână distanță.

Vaccinul se bazează pe zeci de ani de cercetări care sugerează că stimularea sistemului imunitar poate ajuta la eliminarea plăcilor de beta-amiloid din creier. Plăcile lipicioase sunt un semn distinctiv al bolii Alzheimer.

Ele se formează atunci când bucăți de proteină beta-amiloid se acumulează între celulele nervoase, ceea ce ar putea perturba capacitatea unei persoane de a gândi sau de a-și aminti informații.

Vaccinul pulverizează un medicament numit Protollin direct în pasajul nazal, cu scopul de a activa celulele imune.

Conceptul nu este complet nou, dar este deosebit de promițător acum că oamenii de știință înțeleg mai bine cum să trateze boala, a declarat Jeffrey Cummings, profesor de științe a creierului la Universitatea Nevada, Las Vegas, potrivit Insider.

„Activarea celulelor imune a devenit una esențială în ceea ce privește tratarea bolii Alzheimer”, a spus Cummings. El a adăugat că un spray nazal ar putea fi mai bun pentru a furniza medicamentul Protollin celulelor imune decât o perfuzie sau un inhalator.

Primul medicament împotriva Alzheimer, aprobat după 18 de ani. Tratează direct cauzele maladiei

Agenţia Statelor Unite pentru Medicamente (FDA) a anunţat luni că a autorizat un nou medicament contra Alzheimer, pentru prima dată în două decenii.

Poate sângele tinerilor să stopeze procesul de îmbătrânire? Miliardarii lumii cheltuie averi ca să nu se ramolească
„Această autorizare este semnificativă după mai multe aspecte”, a declarat Agenţia într-un comunicat. Medicamentul, numit Aduhelm şi produs de compania farmaceutică Biogen, „este primul tratament aprobat din 2003 contra maladiei Alzheimer„, a subliniat FDA. Mai ales, este primul tratament pentru cauza maladiei, „prezenţa plăcilor beta-amiloide în creier”, a adăugat FDA, preluată de USA Today.

În noiembrie, un comitet de experţi s-a pronunţat contra unei autorizări, considerând că tratamentul nu şi-a dovedit suficient eficienţa.

Acesta este motivul pentru care FDA a spus că foloseşte o procedură rapidă care acordă doar autorizaţia condiţionată a produsului – o posibilitate care nu a fost studiată de comitet.

„FDA cere Biogen să facă teste clinice post-autorizare pentru a verifica beneficiile clinice ale medicamentului„, a precizat Agenţia americană. „Dacă medicamentul nu funcţionează aşa cum este prevăzut, putem lua măsuri pentru a-l retrage de pe piaţă„.

Aproape 6 milioane de americani trăiesc cu Alzheimer, care constituie a şasea cauză de deces în SUA, dar rămâne o boală contra căreia cercetarea stagnează de decenii.