Acest aliment are beneficii multiple pentru organism.LECITINA e cea mai bună hrană pentru creier şi accelerează arderile. Recomandarea făcută de specialişti

Lecitina este unul dintre alimentel vitale pentru sănătatea celulară. Aceasta funcţionează ca un motor care ajută celule să primească nutrienţii necesari.

09 iul. 2021, 18:33
Acest aliment are beneficii multiple pentru organism.LECITINA e cea mai bună hrană pentru creier şi accelerează arderile. Recomandarea făcută de specialişti

Acest aliment are beneficii multiple pentru organism. Lecitina participă la hidratarea pielii, iar lipsa acesteia duce la incapacitatea organismului de a se regenera.

Acest aliment are beneficii multiple pentru organism. E considerat cea mai bună hrană pentru creier şi accelerează arderile. Recomandarea făcută de specialişti

Cunoscută mai ales pentru capacitatea sa de a îmbunătăți funcțiile creierului, există numeroase studii care susțin că lecitina este implicată direct în procesul de reducere a riscului apariției Alzheimerului.

Tot lecitina este cea care susține activitatea inimii și a ficatului, contribuie la echilibrarea sistemului digestiv și accelerează arderile. Cercetările sugerează că activitatea de emulsificare a lecitinei îmbunătăţeşte mucusul din intestin, protejând mucoasa gastrointestinală. Acest lucru se poate datora faptului că lecitina conţine fosfatidilcolina (PC), care este de asemenea o componentă a mucusului. Specialiștii recomandă însă lecitina și în stări de epuizare și oboseală, dar și în tulburări de concentrare și pentru îmbunătăţirea rezistenţei la stres.

Cercetările au arătat că o dietă bogată în lecitină poate creşte colesterolul HDL bun şi reduce colesterolul LDL rău. De altfel, într-un studiu din 2008, la participanţii care au luat o cantitate de 500 mg lecitină de soia pe zi, s-a constatat că după două luni colesterolul total mediu a fost redus cu 42%, iar colesterolul LDL a fost redus cu 56,15%. Totodată, lecitina este cea care diminuează tulburările neurologice, ajută sistemul imunitar și susține funcționarea în condiții bune a inimii, dar și a ficatului și, astfel, ține departe apariția bolilor precum hepatită acută și cronică și ficatul gras. Nu în ultimul rând, lecitina contribuie la reducerea pietrelor biliare și este un prieten de nădejde al persoanelor cu kilograme în plus.

Specialiștii spun că cele mai valoroase surse de lecitină de origine animală sunt gălbenușul, ficatul, laptele, peștele, în special somonul, carnea de pasăre și carnea roșie. În topul alimentelor cu cel mai mare conținut de lecitină se numără însă creveții, 100 g furnizând aproximativ 140 mg. De asemenea, laptele este o sursă bună de lecitină, un pahar conținând în jur de 40 mg, dar și derivatele din lapte, respectiv iaurtul și brânzeturile. Surse vegetale de lecitină se găsesc în semințe, alune, germeni de grâu, măsline, avocado, varză albă, varză-de-Bruxelles, broccoli, conopidă, spanac, unt de arahide. Desigur, soia este una dintre cele mai importante surse de lecitină, un pahar cu lapte de soia furnizând în jur de 90 mg. Aceeași cantitate de lecitină o conțin și 200 g fasole boabe.

Citeşte şi: Combinaţii alimentare greşite! Roşiile nu trebuie consumate niciodată împreună cu aceste legume