O structură misterioasă, descoperită în adâncurile Mării Galileii FOTO

O structură gigantică, "monumentală", din piatră a fost descoperită în Marea Galileii din Israel, spre uimirea arheologilor care încă nu îşi dau seama de ce şi când a fost construită.

09 apr. 2013, 19:42
O structură misterioasă, descoperită în adâncurile Mării Galileii FOTO

Misterioasa structură are formă conică şi este făcută din bolovani neciopliţi din bazalt, cântărind circa 60.000 de tone – adică este mult mai grea decât navele de război din prezent, explică cercetătorii.

Structura are 10 metri înălţime şi un diametru de 70 de metri. Spre comparaţie, cercul exterior de la Stonehenge are doar jumătate din diametrul său. Acolo par a fi mormane de pietre, puse unele peste celălalte. Astfel de structuri mai există în lume, fiind folosite, câteodată, pentru a marca înmormântările. Experţii nu ştiu dacă structura recent descoperită era folosită în acest scop.

Structura a fost detectată pentru prima oară în 2003, în timpul unei monitorizări cu sonarul a zonei de sud-vest a mării. De atunci, locul a fost investigat de scafandri, potrivit celei mai recente ediţii a revistei International Journal of Nautical Archaeology.

Arheologii spun că este o structură făcută de oameni, în mod sigur, care a fost, probabil, construită pe uscat, dar care a fost apoi acoperită de Marea Galileii, după ce a crescut nivelul apei.

Experţii vor face excavaţii arheologice subacvatice, pentru a găsi diverse obiecte ce ar putea să îi ajute să afle mai multe despre scopul structurii.

Cercetătorul Yitzhak Paz de la Autoritatea Antichităţilor din Israel şi de la Universitatea Ben-Gurion crede că structura ar avea peste 4.000 de ani. „Cea mai logică posibilitate este să provină din mileniul III î.Hr., pentru că atunci erau şi alte fenomene megalitice, descoperite în apropiere”, a spus expertul.

Structura circulară, descoperită cu ajutorul sonarului

Structura este conică şi are circa 10 metri înălţime

FOTO: Shmuel Marco