O studentă care a fost exmatriculată de la Academia de Poliţie şi-a făcut dreptate în instanţă

O studentă de la Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" a câştigat procesul în instanță, după ce fusese exmatriculată pe motiv că nu a obținut maximul de puncte pentru a promova anul II.

RomaniaTV.net
25 mai 2020, 17:33
O studentă care a fost exmatriculată de la Academia de Poliţie şi-a făcut dreptate în instanţă

Studenta Andreea A., originară din Vaslui, s-a folosit în instanță de un precedent și magistrații i-au dat câștig de cauză. În toamna anului trecut aceasta a fost pur și simplu exmatriculată, însă s-a îndreptat cu două procese împotriva Academiei.

În primul proces, studenta a solicitat judecătorilor să dispună suspendarea hotărârii emise de rectorul Academiei de Poliţie pe 28 noiembrie 2019 şi revocarea acesteia cu consecinţa reînmatriculării în anul trei de studii în cadrul Facultăţii de Poliţie, şi a solicitat suspendarea a patru articole din Regulamentul privind activitatea profesională a  studenţilor din cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” în baza căruia s-a dispus exmatricularea.

Citeşte şi: Maşină a Poliţiei, lovită de tren. Un poliţist a murit

În cel de-al doilea proces, studenta a solicitat instanţei anularea deciziei de exmatriculare. Primul dintre procese a fost soluţionat de Tribunalul Vaslui, care a dat câştig de cauză studentei. Motivul exmatriculării, dar și acela al câștigului în instanță se referă la Regulamentul privind activitatea profesională a studenţilor, prin care aceştia sunt obligaţi să obţină anual numărul maxim de credite: 60.

Studenta a venit cu dovezi în istanță care au arătat că a avut probleme serioase de sănătate, motiv pentru care nu s-a putut prezenta la 3 examene, obtinând la final 50 de credite, din 60. Judecătorii i-au dat astfel câștig de cauză tinerei, care trebuie să se întoarcă pe băncile Academiei.

Pe 13 septembrie 2019, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar şi de Curtea de Apel Oradea a dat câştig de cauză unui student din Bihor exmatriculat, pe motive că prevederile Regulamentului Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” sunt considerate abuzive, deoarece contravin Legea nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare, precum şi Sistemului European de Credite de Studiu Transferabile.

Citeşte şi: Un bătrân a fost amendat cu 15.000 de lei după ce a fugit să îşi adune oile scăpate din curte

„Stabilirea numărului de credite minim pentru promovare care să fie egal cu numărul maxim de credite de studiu transferabile pentru un an de studiu nu înseamnă respectarea dispoziţiil or ar t . 15 alin. l din Legea 288/2004 nefiind nici în spiritul acestor dispoziţii şi nici al celor privind Sistemul European de Credite de Studiu Transferabile. Din punct de vedere logic şi fizic , numărul maxim şi minim de credite nu poate să coincidă.

Autoritatea publică poate emite regulamente proprii însă acestea pot fi emise numai în condiţiile şi în spiritul legii. Este evident că dispoziţiile regulamentare emise de către Academia de Poliţie în ceea ce priveşte impunerea unui număr minim de 60 de credite de studiu transferabile pentru promovarea unui an de studiu nu corespund nici literei şi nici scopului dispoziţii lor Legii 288/2004, Legii 1/2001 , Ordinului M.E.C nr.(…)/2005 şi Sistemului European de Credite de Studiu Transferabile”, a statuat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.