O studentă s-a rătăcit în Munții Piatra Craiului! Când au ajuns salvamontiștii la ea, tânăra a crezut că a murit și a ajuns în Rai

O tânără de doar 24 de ani, din Cehia, dar care studiază în Capitală, s-a rătăcit în Munții Piatra Craiului, neavând articole vestimentare corespunzătoare unei drumeții. Studenta nu avea căciulă, mânuși sau vreo lanternă. Panicată și înfrigurată, a crezut că a murit și a ajuns în Rai când a fost descoperită de salvamontiștii din Zărnești.

09 feb. 2024, 15:44

Tânăra este studentă la Arte și a plecat joi dimineaţă din Zărneşti, judeţul Braşov, către cabana Curmătura şi apoi spre Vârful Turnu din Munţii Piatra Craiului, fiind îmbrăcată cu cizme de piele, colanţi, un hanorac şi poşetă.

Citește și Trei turiști, căutați de salvamontiști după ce s-au rătăcit pe Vârful Negoiu din cauza vântului și a zăpezii

Studenta nu deținea niciun articol corespunzător unei astfel de drumeții. Nu avea mânuși, căciulă sau o lanternă, mai mult, era îmbrăcată sumar pentru un traseu montan la aproape 2.000 de metri altitudine.

A reușit, după câteva ore, să ajungă aproape de Vârful Turnu, pe Padina Hotarului.

Apoi, altitudinea, vremea și oboseala și-au spus cuvântul.  Astfel, nu a mai văzut pe unde merge și s-a rătăcit.

Norocul a fost că înainte să rămână fără baterie la telefon, a reușit să sune la numărul unic de urgență 112.

A crezut că a murit și a ajuns în Rai

Salvamontiştii din Zărneşti au povestit, într-o postare pe Facebook, cum au reușit să o salveze pe tânăra studentă, care ar fi putut să moară pe munte.

Mai mult decât atât, atunci când au găsit-o, aproape inconștientă, studenta a crezut că a murit şi a ajuns în Rai şi chiar i-a întrebat pe salvamontişti dacă se află în Rai.

„Joi, 8 februarie 2024, în jurul orelor 18.30, Serviciul Public Local Salvamont Zărnești, primește solicitare prin apel de urgență 112, pentru a interveni cât se poate de prompt într-un nou caz halucinant.

Din nou o persoană de sex feminin, de data aceasta din Cehia, fără niciun element de echipament montan adecvat iernii, cu 10℅ baterie la telefon, ajunge singură, pe timp de noapte, aproape de vârful Turnu( alt.1923m), pe Padina Hotarului.

O nouă intervenție foarte dură, desfășurată contra cronometru, având în vedere situația persoanei, aflată la limita supraviețuirii, în condiții de iarnă.

O echipă de prim răspuns, formată din doi salvatori montani, foști sportivi, au găsit victima după mai bine de 2 ore, în stare de somnolență (aflată în hipotermie).

S-a aplicat protocolul impus de caz, astfel încât starea victimei să nu se agraveze (schimbarea hainelor ude, lichide calde), în urma căruia acțiunea a fost ținută sub control, iar după câteva ore, victima a reușit, cu sprijinul nostru, sa se mobilizeze și să ajungă în orașul Zărnești pe propriile picioare.

Ps: Salutăm cu apreciere prezența unui viitor salvator montan, din cadrul Salvamont- Salvaspeo Mehedinti, care a dorit să ne însoțească la acțiune, pentru a învăța tainele acestei meserii nobile. Acesta se află, alături de noi într-un modul de pregătire realizat prin Centrul de Formare Profesională Salvamont Zărnești.

Citește și Alerte cod galben și portocaliu de fenomenele severe: viscol la munte, vântul va sufla puternic în toată țara și inundații

Privim cu îngrijorare cazuistica din ultima perioadă și recomandăm încă o dată prudență în alegerea traseelor montane, utilizarea echipamentului montan de iarnă și informarea prealabilă prin Serviciile Salvamont.

Serviciul Public Local Salvamont Zărnești, întotdeauna în sprijinul dumneavoastră!”, se arată în postarea Salvamont Zărnești.