O sută de mii de muncitori străini în România. Raluca Turcan: Guvernul va majora anul viitor numărul de avize acordate străinilor

Creşte numărul muncitorilor străini în România. Raluca Turcan a anunţat că guvernul va majora anul viitor numărul de avize acordate străinilor la 100.000 de lucrători.

04 nov. 2021, 17:48
O sută de mii de muncitori străini în România. Raluca Turcan: Guvernul va majora anul viitor numărul de avize acordate străinilor

O sută de mii de muncitori străini în România. Ministerul Muncii vrea să acopere deficitul de forţă de muncă din mai multe domenii cu ajutorul muncitorilor străini.

O sută de mii de muncitori străini în România

Potrivit Ministerului Muncii, datele înregistrate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) arată că, în perioada ianuarie-august 2021, 264.983 de locuri de muncă erau vacante, 50.924 dintre acestea fiind declarate în mod repetat de angajatori din cauză că nu s-au putut ocupa.

Citeşte şi Ce se întâmplă cu pensiile românilor din 2022. Anunţul de ultimă oră făcut de Raluca Turcan: „Aceste pensii vor creşte mai mult”

„Din evaluările noastre, oferta de locuri de muncă din partea angajatorilor se ridică la aproximativ 480.000, iar cererea din partea oamenilor care doresc să se angajeze este de aproximativ 200.000. Pentru a sprijini angajatorii să acopere această lipsă a forţei de muncă, Guvernul va majora anul viitor numărul de avize acordate muncitorilor străini la 100.000 de lucrători. Acest lucru nu înseamnă că 100.000 de lucrători vor veni în România, ci că dăm posibilitatea tuturor angajatorilor din ţară să apeleze la resursă umană din străinătate, dacă nu găsesc angajaţi români, astfel încât afacerile lor să nu intre în blocaj. Este o decizie economică firească, pe care au adoptat-o şi alte ţări, pentru că prioritatea o reprezintă dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Pe parcursul acestui an, a crescut substanţial numărul de adeverinţe solicitate de angajatori agenţiilor teritoriale ale ANOFM, necesare pentru obţinerea avizului eliberat de Inspectoratul General pentru Imigrări în vederea încadrării în muncă a străinilor pe teritoriul României.

În perioada ianuarie-august, 6.518 de firme au solicitat eliberarea de adeverinţe pentru 83.338 de locuri de muncă vacante pentru care nu a existat forţă de muncă disponibilă pe piaţa muncii din România, faţă de 4.135 firme pentru 49.200 de locuri de muncă disponibile, în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 25/2014, cu modificările şi completările ulterioare, art. 7, alin. 2, lit. a, străinii pot fi încadraţi în România numai dacă „angajatorul a depus diligenţe pentru ocuparea locului de muncă vacant de către un cetăţean român, de către un cetăţean al unui alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European, de către un cetăţean al Confederaţiei Elveţiene sau de către un străin titular al dreptului de şedere pe termen lung pe teritoriul României”.

Contingentul de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă se stabileşte anual, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale.

Citeşte şi Noi detalii despre creșterea salariului minim. Raluca Turcan: „Este o prioritate zero”

Conform Ministerului Muncii, pentru anul în curs, a fost stabilit iniţial un contingent de 25.000 de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă, suplimentat ulterior la 50.000, printr-o nouă hotărâre de Guvern adoptată în luna august a acestui an.

Ministrul interimar al Muncii, Raluca Turcan, afirma, miercuri seară, că firmele din România au înregistrat 309.000 de noi locuri de muncă în primele zece luni ale anului, cu 10.000 mai multe decât anul trecut. Ministrul precizează că, în toată perioada crizei sanitare, au fost alocaţi 7,72 miliarde lei pentru a ajuta companiile, fiind astfel protejate 1,4 milioane de locuri de muncă. Raluca Turcan afirmă, însă, că lipsa forţei de muncă este o adevărată problemă, motiv pentru care Guvernul va majora anul viitor numărul de avize acordate muncitorilor străini la 100.000.