O tânără a adormit la soare pe o plajă din Bulgaria frecventată des de români. A avut un adevărat șoc când s-a trezit și s-a privit în oglindă

O tânără de 25 de ani, Sirin Murad, se afla în vacanță, în Sunny Beach, Bulgaria, alături de familie, și a adormit afară, în soare.

22 aug. 2022, 08:32
O tânără a adormit la soare pe o plajă din Bulgaria frecventată des de români. A avut un adevărat șoc când s-a trezit și s-a privit în oglindă

Tânăra cosmetician a adormit pe plajă. S-a trezit după 30 de minute, cu fața roșie și dureri în zona feței. A continuat să stea la bronzat, însă fără protecție solară.

A doua zi, durerea s-a agaravat. Pielea tinerei era atât de strânsă încât, atunci când și-a încruntat sprâncele, arăta de parcă era din plastic. Crezând că starea tenului ei nu s-ar mai putea înrăutăți, Sirin a decis să nu ceară ajutor medical, însă, la scurt timp, fața ei a început să se decojească, lăsând-o acoperită de diferite pete de piele bronzată și roz.

„La început chiar nu am simțit nimic – doar am simțit puțină durere când am pus presiune pe ea. M-a durut foarte mult a doua zi, dar m-am simțit ușurată când a început să se decojească – nu m-a durut și m-am simțit mult mai bine”, a spus esteticianul din Londra.

Au trecut acum șapte săptămâni de la incident, iar pielea Sirinei s-a curățat, rămânând cu doar câteva pete de decolorare pe obraji.

Cum ne protejăm pielea de radiaţiile solare

Radiația solară are efecte distructive asupra pielii, iar acestea variază de la eritem solar (arsuri solare) până la îmbătrânirea cutanată accelerată (prin distrugerea colagenului și elastinei) și cancerul de piele.

Expunerea la soare este cauza principală a cancerului de piele și există, de asemenea, riscul de accident vascular cerebral cauzat de căldură, insolație, fotosensibilizare, oftalmie și alergie la soare. Îmbătrânirea cauzată de expunerea la soare este numită heliodermie: ea se manifestă prin riduri adânci, pete pigmentare, dilatarea vizibilă a capilarelor sub piele.

Soarele emite un număr infinit de raze de lumină ce au diferite lungimi de undă, de la cele mai scurte, până la cele mai lungi: razele cosmice, razele gamma, razele X, ultravioletele (UV) constând în UVC, UVB și UVA, radiațiile vizibile, radiațiile infraroșii (IR) și undele radio.

Protecția solară, obligatorie când stăm la soare

Produsele de fotoprotecție au misiunea de a filtra atât radiațiile UVB, cât și pe cele UVA, oferind un bun echilibru între cele două. Capacitatea lor de filtrare este definită printr-un factor de protecție, SPF (factor de protecție solară).

Indicele SPF trebuie să fie ales în funcție de tipul de piele și de intensitatea radiației solare (mare, munte):

SPF 6 = protecție foarte redusă
SPF 15 = protecție medie
SPF 30 = protecție înaltă
SPF 50 = protecție foarte înaltă

Trebuie să alegem, de asemenea, textura produsului care ne place și care favorizează o mai bună regularitate în aplicare, deoarece este nevoie să fie reaplicat la fiecare 2 ore pentru a asigura o eficiență corespunzătoare.

 

Citește și O mireasă gravidă în 8 luni a murit chiar în ziua nunții. În urmă cu o zi, fusese externată de pe secția COVID a spitalului Județean Suceava

Citește și Scene şocante în Cluj-Napoca. Un tânăr a dat foc uşii de la intrarea în Primărie