O tânără din Cluj a fost amendată cu suma de 1.000 de lei pentru că l-a criticat pe primar pe Facebook

APADOR-CH cere ministrului de Interne, Marcel Vela, o anchetă, după ce o tânără din Florești, Cluj, a fost amendată de polițiști cu suma de 1.000 de lei pentru o postare pe Facebook. Tânăra l-a criticat pe primarul localității prin intermediul postării în cauză.

RomaniaTV.net
14 apr. 2020, 14:18
O tânără din Cluj a fost amendată cu suma de 1.000 de lei pentru că l-a criticat pe primar pe Facebook

În postare, tânăra îi cere edilului să ia măsuri de protejare a cetățenilor localițătii în pandemie. Cu toate acestea, studenta nu a folosit cuvinte jignitoare la adresa primarului.

Citește și: Un nou val de români pleacă la muncă în Germania. Patru avioane vor decola de pe aeroportul din Cluj

”Iulia Ungureanu, o studentă din Floreşti, Cluj, a fost amendată de poliţia locală din comuna în care locuieşte pentru o postare critică la adresa primarului, în care îi cere acestuia să ia măsuri de protejare a cetăţenilor localităţii în pandemie. Postarea nu conţine cuvinte jignitoare la adresa primarului, însă poliţiştii locali au considerat că postarea îi «lezează demnitatea primarului provocând indignarea cetăţenilor» şi au amendat-o pe autoare cu 1.000 lei pentru săvârşirea contravenţiei prevăzute de art. 30 al. 1 lit b cu ref. la art. 2 pct. 1 din Legea nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice”, a transmis, luni seară, APADOR-CH.

Conform asociației, textul legal invocat de Poliția Locală prevede faptul că este o contravenție „săvârşirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, ameninţări cu acte de violenţă împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora”.

Asociația îi cere ministrului de Interne, Marcel Vela, o anchetă internă în acest caz.

„După cum se poate observa din textul legal citat, această contravenţie se aplică, în mod normal, scandalagiilor, nu celor care critică, în limbaj civilizat, activitatea deficitară a autorităţilor. APADOR-CH i-a adresat azi o solicitare ministrului afacerilor interne, Marcel Vela, cerându-i să dispună o anchetă internă în acest caz, întrucât de la instituirea stării de urgenţă poliţiştii locali au trecut în subordinea MAI, nu se mai află în subordinea primarilor, la a căror imagine sunt atât de sensibili”, a mai transmis APADOR-CH.