Caz înfiorător la Maternitatea din Iaşi. O tânără însărcinată a MURIT la doar o oră de la internare. Ultimele ei cuvinte: „Simt că nu mai am aer”

O tânără însărcinată a murit la Maternitatea Iaşi, la doar o oră de la internare. Gravida de 28 de ani a ajuns la spital pe picioarele ei, după ce a fost consultată de medicul Doina Iancu pentru că avea o sarcină oprită din evoluţie. Soţul tinerei este în stare de şoc, în timp ce doctoriţa nu recunoaşte că gravida decedată era pacienta ei.

20 nov. 2020, 09:51
Caz înfiorător la Maternitatea din Iaşi. O tânără însărcinată a MURIT la doar o oră de la internare. Ultimele ei cuvinte: „Simt că nu mai am aer”

Soarta a fost cruntă pentru I. S, o tânără de 28 de ani din Republica Moldova, stabilită de mai mulţi ani în România alături de soţul ei. Însărcinată în 20 de săptămâni, femeia a mers marţi după-amiază la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iaşi. I-a povestit moașei că vine direct de la cabinetul privat al medicului Doina Iancu, angajată a maternităţii, relatează Bună Ziua Iaşi.

Femeia se programase la medicul care i-a urmărit sarcina, pentru monitorizare. În momentul în care doctorița Doina Iancu i-a făcut ecografia, a observat că sarcina de 20 de săptămâni era oprită din evoluție. Medicul i-a spus tinerei că trebuie să meargă de urgenţă la spital. Tânăra s-a stins în doar o oră de la internare.

„Este vorba despre o femeie la a treia sarcină, de 28 de ani, care s-a prezentat în triajul spitalului marți, la ora 13:15 minute. La ora 13:50 a fost internată, i s-au făcut analizele rapide pentru testele COVID-19, i s-a făcut ecografie și s-a constatat că sarcina era oprită din evoluție și avea vârstă gestațională de 20 de săptămâni. Ulterior s-a depistat că avortul era declanșat, la internare pacienta având undeva la 6-7 centimetri dilatație. S-a dus la sala de naștere unde la ora 14:30 avortează un făt mort”, a explicat dr. Bogdan Doroftei, director medical la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași, conform sursei citate.

Citeşte şi: Gina Pistol, momente de groază! Ce a păţit iubita lui Smiley, însărcinată în 4 luni: „Mă doare şi este umflată zona!” FOTO

O tânără însărcinată a murit la Maternitatea Iaşi, după ce a avortat pruncul. Ce i-a spus moaşei, înainte de a-şi da ultima suflare

La doar 10 minute după ce a avortat fătul, tânăra de 28 de ani i-a spus moaşei că simte că nu mai are aer. La îndrumarea medicilor, moaşa i-a făcut gravidei o injecţie intramusculară. Tânăra a început, însă, să sângereze abudent, iar atunci au fost chemaţi de urgenţă medicii de gardă.

„La 10 minute distanță de avort, pacienta a delivrat și placenta. Imediat au ajuns și analizele care ne-au arătat că era într-o tulburare profundă de coagulare și că practic ea nu mai avea factor de coagulare. Moașa spune că în momentul în care i-a făcut o injecție intramusculară, a început să-i curgă sânge. De gardă erau doi medici primari. Aceștia au hotărât că singura variantă de salvare a acestei femei ar fi să o bage în sala de operații. Au băgat-o în sala de operații, dar în timpul intervenției pacienta a făcut stop cardio-respirator la care s-au făcut manevre de resuscitare, dar fără succes.

Spitalul a asigurat tot ceea ce se putea asigura pentru acest caz. Au fost folosite 10 flacoane de NovoSeven, un preparat foarte scump și foarte eficient în aceste cazuri. S-a folosit concentrat trombocitar, sânge, tot ceea ce am avut”, a explicat medicul ieşean.

Citeşte şi: Incredibil. O sportivă însărcinată în NOUĂ LUNI a reuşit să alerge aproximativ doi kilometri într-un timp RECORD

Tânăra însărcinată care a murit la Maternitatea din Iaşi mai avea un copil

În momentul în care a ajuns la spital, tânăra le-a spus medicilor că nu este prima sarcină pe care o pierde. Femeia a mai avut două sarcini, ambele cu probleme. Avea un copil care se născuse sub greutatea unui prunc sănătos şi mai pierduse în trecut o sarcină.

„Colegii mei care au internat-o spuneau că a mai avut o sarcină la care a născut prematur, la 28 de săptămâni, și încă o sarcină, născută la termen, dar copilul a cântărit 2.100 de grame. Probabil că deja era pe un teren atipic. Ea s-a prezentat efectiv în urgență. Nu aveam niciun fel de informație despre trecutul său medical. Avem doar informațiile pe care ni le-a relatat ea când a ajuns la spital. Moașa susține că pacienta i-a spus că a venit direct de la dr. Doina Iancu de la cabinet. Ea se programase pentru monitorizarea sarcinii la acest medic. Dr. Doina Iancu a văzut că sarcina este oprită din evoluție și a trimis-o la Maternitatea „Cuza Vodă”. De cele mai multe ori, mamele nu au niciun simptom atunci când sarcina se oprește din evoluție. Practic, femeia a mers la cabinet pentru monitorizare, dar nu avea nici măcar cum să bănuiască că ceva nu ar fi în regulă cu copilul, pentru că nu avea niciun simptom care să o îngrijoreze”, adaugă dr. Bogdan Doroftei.

Citeşte şi: Gravidă moartă în aşteptatea testului COVID-19 în spital

Ipotezele medicilor în cazul tinerei însărcinate care a murit la Maternitatea Iaşi

Medicii de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași nu au putut stabili de ce a murit tânăra de 28 de ani. Trupul femeii a fost transportat la Institutul de Medicină Legală (IML) din Iași pentru necropsie, unde legiştii se vor pronunţa asupra cauzei decesului.

Soţul tinerei de 28 de ani este în stare de şoc. Psihologul spitalului l-a anunţat pe bărbat că soţia lui a murit în sala de operaţie.

„Familia a fost contactată de psihologul spitalului. Vă dați seama, soțul era șocat când a auzit vestea. După consumarea acestui fapt, am inițiat o anchetă internă și am derulat tot firul de la internare, la salonul de naștere și am discutat cu moașa. Remarc, din păcate, că ultima perioadă a crescut numărul de paciente care se prezintă la spital cu sarcina oprită din evoluție. Explicația este că femeile, din teama infecției cu COVID-19, nu mai vin la monitorizare. Din acest motiv, nu ajung la medic în timp util și, din păcate, acestea sunt repercusiunile”, a mai spus director medical la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași.

O tânără însărcinată a murit la Maternitatea Iaş. Reacţia medicului care i-a urmărit sarcina

Potrivit Bună Ziua Iaşi, medicul Doina Iancu a negat că tânăra însărcinată, care a murit la Maternitatea Iaşi, i-a fost pacientă la cabinetul ei privat.

În trecut, medicul Doina Iancu a mai fost acuzat de malpraxis. A fost supranumită „doctoriţa morţii”, deoarece ar fi făcut chiuretaje unor minore, fără a avea consimțământul scris al tutorelui legal, și unor femei cu sarcina peste 14 săptămâni. În 2013, ea a fost amendată cu 26.000 lei de Casa de Asigurări de Sănătate pentru că a decontat servicii medicale neefectuate la cabinetul CMI Doimed Plus.